Hon får unga människor att växa

På ytan ser det kanske inte så speciellt ut. Två tjejer som går i affärer och fikar tillsammans. Men i själva verket är det en viktig övning för den yngre att möta omvärlden och prova på det sociala samspelet var tredje söndag.

En ung kvinna sitter mitt emot en annan ung kvinna vid ett bord på ett kafé. Hon ler. I handen håller hon en mugg och mellan kvinnorna står ett fat med en kaka.
Personerna på bilden är inte desamma som i texten.

Det var när Kajsa bytte spår i arbetslivet som tanken på att bli kontaktperson kom. Tidigare jobbade hon på kontor och höll i stora projekt. Nu ville hon arbeta med människor på olika sätt.

– Jag blev inspirerad av min sambo som länge varit kontaktperson. Det ledde till att jag sökte uppdrag i kommunen. Efter flera intervjuer blev jag godkänd.

Idag driver hon eget företag inom hälsa och är dessutom kontaktperson för två tonårstjejer. Båda flickorna har olika psykiatriska diagnoser. För båda har det till exempel inneburit att de haft svårt att få kompisar.

Bowlade och fikade

– Den ena tjejen tyckte det var jobbigt att träffa mig första gången vi sågs. Hon grät och tittade mig knappt i ögonen. Men efter ett tag lossade det och hon ville fortsätta att träffas. Vi gick och bowlade och fikade.

Numera brukar de åka till ett shoppingcenter där de går i affärer och på kafé. Målet är att flickan ska klara sig mer själv. Hon har till exempel fått ett betalkort som hon lär sig att hantera med stöd av Kajsa.

– Vi har varit hemma hos mig också. Jag har en son i samma ålder. Vi grillade och fikade. Hon var nyfiken på att komma hem till oss men det var en utmaning för henne, hon tyckte det var jobbigt innan.

Bromsa högpresterande

Den andra flickan tar sig runt med buss och tunnelbana själv. Hennes utmaning är att hon är högpresterande, vill ha A i alla ämnen och kan få prestationsångest. Med henne handlar det mer om att bromsa lite. Om hon fortsätter i samma takt finns det risk att hon blir överansträngd, säger Kajsa.

– Jag träffar henne en till två gånger i månaden, beroende på vad hon orkar med. Hon tycker ofta inte att hon hinner. Då får jag lirka lite, säga ”du behöver en paus i pluggandet” eller ”du måste ju ändå äta lunch”.

Får användning av livserfarenhet

Som kontaktperson får Kajsa användning av både livserfarenhet och sunt förnuft. Hon säger att oavsett om hon jobbar i sitt eget företag med hälsa eller har ett uppdrag som kontaktperson handlar det om att möta en annan människa.

– Jag tar fram de sidor i min personlighet som passar den person jag har framför mig. I mötet med mina två tjejer innebär det att jag tar fram en yngre upplaga av mig själv.

Belöningen kommer i olika former. Det kan vara ett sms med massor av hjärtan från en av tjejerna. Eller ett telefonsamtal från en lugnad mamma. Eller när en först misstänksam tonåring vågar beställa fika på ett kafé.

– Som kontaktperson får jag se människor utvecklas, avslutar Kajsa.

Kort om Kajsa

Familj: Sambo, tre barn

Bor: I villa i förort till stor stad

Ålder: 40-årsåldern

Senast uppdaterad:
Publicerad: