Fotboll, läxläsning och övningskörning blev vändpunkten

Siar arbetar med några av de mest utsatta ungdomarna i samhället. Han har också bakgrund som flykting. Kanske var det därför som hans uppdrag som kontaktperson för den stökiga killen Wase från Afghanistan blev så framgångsrikt. – Idag känns han nästan som en lillebror för mig, säger Siar.

Personerna på bilden är inte desamma som i texten.

Det var genom en vän Siar fick tips om att man kunde bli kontaktperson. För att få uppdraget fick han gå igenom en utredning på socialtjänsten med bland annat intervju.

– De tog två timmar, de frågade allt du kan tänka dig och kollade att jag inte hade några prickar i polisregistret.

Efter utredningen matchades han ihop med Wase. Det var en tonårig kille med stora problem både i skolan och med familjen. Han hade misskött sig så mycket att föräldrarna sagt upp kontakten och han sov på soffan hos olika vänner innan socialtjänsten ordnade ett boende för honom.

Hade mycket gemensamt

– Det var en kille jag hade mycket gemensamt med. Vi hade samma modersmål och han hade liksom jag spelat mycket fotboll innan hans familj vände honom ryggen.

Först träffades de på socialkontoret och fick lära känna varandra tillsammans med två socialsekreterare. Senare hade de ett uppföljningsmöte. Siar och Wase pratade enskilt också. Efter det blev det klart att Siar skulle få uppdraget som kontaktperson. I början träffades de ett par timmar i veckan, senare blev det mer.

– Jag gjorde allt med honom, tog med honom till min hemstad där han fick träffa familj och vänner, drog med honom till fotbollen, hjälpte honom att fixa bostad, läste läxor och ordnade jobb.

Personkemi, engagemang och tydliga mål

Både Siar och Wase hade bakgrund som flyktingar. Även Siar hade flyttat hemifrån tidigt i livet. Han hade följt med sin äldre bror som skulle studera i en stad där han hade möjlighet att ägna mycket tid åt idrott.

Wase kom på nytt spår genom personkemi och engagemang från Siar. Tydliga mål från socialtjänsten om att ta tag i skolan, närma sig arbetslivet och få kontakt med familjen var också avgörande. Under vägen hade Wase och Siar träffar med socialtjänsten minst varannan månad, där de följde upp hur det gått.

– Om han inte hade fångats upp hade det kunnat gå illa, säger Siar. Wase var i en känslig ålder då det är lätt att välja fel väg med droger och kriminalitet, särskilt när skolan inte fungerar. Men idag har han körkort, jobb och kan försörja sig. Han har visat familjen att han sköter sig och har fått flytta hem till föräldrar och syskon igen.

Kort om Siar

Familj: Ensamstående

Bor: I lägenhet i förort till större stad

Ålder: 30-årsåldern

Senast uppdaterad:
Publicerad: