Samhällets insatser har fokus på att skydda riskgrupper. Därför är du som arbetar i verksamheter där det finns riskgrupper särskilt viktig. Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att få en allvarlig sjukdom av coronavirus.
Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som arbetar med vård och omsorg nära riskgrupperna.
Vi lägger ut information, kunskapsstöd och föreskrifter allt eftersom kunskapen om covid-19 ökar och regelverk och rekommendationer ändras.
För att underlätta tillgången till kunskap om covid-19 har vi i vissa fall länkat till material som tagits fram av andra aktörer. Ansvaret för innehåll och uppdatering av dessa material ligger på respektive aktör.
Vi har tagit fram ett gemensamt dokument tillsammans med Folkhälsomyndigheten, där vi samlar riktlinjer och stöd som kan vara till hjälp i arbetet med att hindra smittspridning på äldreboenden.
Du som personal har en viktig roll i att ge vård och omsorg till brukare. Du kan arbeta om du inte har några symtom.
Socialtjänsten är verksamhet som alltid behöver kunna bedrivas så att samhället kan fungera och erbjuda nödvändig service, omvårdnad och trygghet.
Fråga din chef vad som gäller för dig så att du skyddar dig från att bli smittad i arbetet.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du stannar hemma från jobbet om du har symptom som feber, hosta, andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående eller muskel- och ledvärk. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Då undviker du att smitta vård- och omsorgstagare och arbetskamrater.
Här finns våra stöddokument för olika verksamheter på äldre- och funktionshinderområdet.
Checklista för bättre samtal med personer som har svårt att höra
Nu när det är viktigt att hålla avstånd kan personer med hörselnedsättning ha extra svårt att höra, även om de har hörapparat. I checklistan finns tips på sådant som är bra att tänka på, för att skapa en bättre samtalsmiljö.
Svårt att höra - checklista för bättre samtal, 21 oktober (pdf)
Det här dokumentet syftar till att ge stöd till personal och chefer i bostad med särskild service för vuxna enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det handlar om hur arbetssätt kan anpassas under pågående pandemin. Det tar upp hur boendet kan minimera smitta och förbereda verksamheten vad gäller smittspridning. Det tar också upp hur personal kan stötta de boende i vardagen.
Det finns också stöd för hur du kan prata om covid-19 med personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism. Det kan handla om att förklara allt från Folkhälsomyndighetens rekommendationer om god basal hygien och att hålla avstånd, till vad som händer i omvärlden just nu. I stödet finns också samlade länkar till bra, anpassad information.
Checklista för äldreboenden
I checklistan finns reflektionsfrågor och tips som kan inspirera till förbättringar − på kort och lång sikt. Dokumentet kan också vara relevant för andra verksamheter på socialtjänstens område, till exempel korttidsboenden.
Uppdaterad 1 oktober med anledning av att besöksförbudet på äldreboenden har upphört.
Demenssjukdom i särskilda boendeformer för äldre
Dokumentet innehåller praktiska förslag om arbetssätt och riktar sig till personal och arbetsledning.
Kunskapsstöd om arbetssätt vid covid-19 hos personer med demenssjukdom, 6 oktober (pdf)
I det här kunskapsstödet finns praktiska förslag på hur den kommunala hälso- och sjukvården kan anpassa sitt arbete under den pågående pandemin, enligt Folkhälsomyndighetens aktuella rekommendationer för handläggning och val av skyddsåtgärder mot covid-19 inom vård och omsorg.
Uppdaterat den 25 juni, med bland annat kompletterande information gällande mun- och tandhälsa, medicinsk fotvård och testning inom kommunal hälso- och sjukvård.
Arbetssätt för kommunal hälso- och sjukvård vid covid-19 (17 juli) (pdf)
Vissa grupper rapporteras ha ökad risk för allvarligare symtom vid smitta. En genomgång av tillgängliga studier visar att hög ålder är den främsta riskfaktorn och personer över 70 år utgör därmed den främsta riskgruppen.
Folkhälsomyndigheten uppdaterar sin information om riskgrupper löpande
Socialstyrelsen har, på uppdrag av regeringen, identifierat grupper som löper störst risk att drabbas av särskilt allvarligt sjukdomsförlopp när de blir sjuka i covid-19.
Utgångspunkten är att den som bor på ett äldreboende själv kan välja om hen vill ta emot besök eller inte. Generella föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten, att bland annat begränsa nya nära kontakter, gäller dock även dem som bor på äldreboenden.
Vid lokala utbrott av covid-19 kan Folkhälsomyndigheten besluta om skärpta allmänna råd, till exempel att personer i ett område bör avstå från att besöka personer som bor på äldreboenden. Ytterst kan Folkhälsomyndigheten även besluta om besöksförbud på äldreboenden, om det behövs för att förhindra spridning av covid-19.
På denna sida hittar du stöd till verksamheternas arbete med att skapa förutsättningar för säkra besök. Längst ned hittar du information om Folkhälsomyndighetens möjlighet att besluta om skärpta allmänna råd och tillfälliga lokala besöksförbud.
Verksamheternas ansvar
För att tydliggöra verksamheternas ansvar att skapa förutsättningar för säkra besök har Socialstyrelsen tagit fram en föreskrift om besök i äldreboenden under covid-19-pandemin. Det är den verksamhetsansvarige som ska se till att föreskriften följs, bland annat genom att fastställa rutiner för hur risken för smittspridning ska kunna begränsas vid besök.
Rekommendationer vid besök i särskilda boenden för äldre
Som ett komplement har Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer om hur verksamheterna kan arbeta utifrån bestämmelserna i föreskriften.Vid lokala utbrott kan särskilda rutiner komma att gälla.
Rekommendationer vid besök i särskilda boenden för äldre under covid-19
Checklista för att ordna säkra besök
I checklistan finns reflektionsfrågor och tips som kan inspirera till förbättringar − på kort och lång sikt. Dokumentet kan också vara relevant för andra verksamheter på socialtjänstens område, till exempel korttidsboenden.
Ordna för säkra besök på äldreboenden – checklista med reflektionsfrågor, 1 oktober (pdf)
Faktablad och affisch till personer som bor på äldreboenden och besökare
Folkhälsomyndigheten har tagit fram informationsmaterial som både riktar sig till personer som bor på äldreboenden och besökare. Det handlar dels om ett faktablad som kan delas ut, dels en affisch som kan sättas upp i allmänna utrymmen på boendena.
Faktablad: Förebygg smittspridning av covid-19 vid besök på särskilda boenden för äldre
Affisch: Det här kan du som besökare göra för att förebygga smittspridning av covid-19
Affisch till personal på äldreboenden
Vi har tagit fram en affisch som till exempel kan sättas upp i personalrum med sådant som är bra att tänka på för att ordna säkra besök på boendet.
Affisch: Så kan du och din arbetsgrupp ordna för säkra besök
Affisch: Så kan du och din arbetsgrupp ordna för säkra besök – på arabiska
Affisch: Så kan du och din arbetsgrupp ordna för säkra besök – på engelska
Affisch: Så kan du och din arbetsgrupp ordna för säkra besök – på somaliska
Affisch: Så kan du och din arbetsgrupp ordna för säkra besök – på tigrinja
Frågor och svar för yrkesverksamma
Vi kommer kontinuerligt att publicera svar på vanliga frågor om vad som gäller vid besök på äldreboenden.
Se frågor och svar inom socialtjänsten, under rubriken Äldre
Allmänna råd vid lokala utbrott
Vid lokala utbrott av covid-19 kan Folkhälsomyndigheten i samråd med regionens smittskyddsläkare besluta om skärpta allmänna råd i en region eller del av en region under en begränsad tid. Ett exempel på det kan vara att avråda personer som vistas i det berörda området att besöka personer som bor på äldreboenden.
Se möjliga åtgärder vid lokala utbrott i Folkhälsomyndighetens uppdaterade föreskrift Folkhälsomyndighetens uppdaterade föreskrift Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m.
Tillfälliga lokala besöksförbud
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten möjlighet att besluta om tillfälliga besöksförbud på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att förhindra spridning av covid-19. Förbudet kan gälla hela landet, ett län eller delar av ett län.
Läs mer om tillfälliga lokala besöksförbud på Folkhälsomyndighetens hemsida
Fråga i första hand din chef vad som gäller på din arbetsplats. Generella frågor om socialtjänstens eller personalens ansvar kopplade till covid-19 kan ställas till socialstyrelsen@socialstyrelsen.se eller växeln 075-2473000