Här publicerar vi stöd, vägledning och information om covid-19 för dig som arbetar i hälso- och sjukvården. Vi tar skyndsamt fram material för relevanta områden, och lägger ut nytt material allt eftersom. Materialet uppdateras löpande när vi får ny kunskap om covid-19.
Frågor och svar för hälso- och sjukvården
Här hittar du frågor och svar om vaccineringen mot covid-19
Socialstyrelsen har fått ett regeringsuppdrag för att stödja regionernas hantering av uppdämda vårdbehov som orsakats av covid-19. Här presenteras förslag på effektiva insatser i det arbetet.
Här finns en lista på undersökningar och behandlingar som är ineffektiva eller till och med skadliga, och därför inte bör erbjudas. Genom att fasa ut dem kan du som beslutsfattare frigöra resurser till vård som ger större nytta för patienterna. Det handlar om åtgärder som har fått prioriteten ”icke-göra” i Socialstyrelsens nationella riktlinjer. I de nationella riktlinjerna ger vi också rekommendationer om åtgärder som behövs, med prioritet från 1 till 10, och åtgärder som endast bör utföras inom ramen för forskning och utveckling (FoU).
Icke-göra i Socialstyrelsens nationella riktlinjer – vård som inte bör erbjudas, 18 december (pdf)
Här får du som beslutsfattare stöd för att fasa ut behandlingar och metoder som inte bör erbjudas. Dokumentet gäller implementering av nationella riktlinjer generellt: både utmönstring och införande av nya metoder.
Att implementera nationella riktlinjer – för en jämlik vård, 18 december (pdf)
Här får du praktiska förslag på hur du kan anpassa arbetet på en vårdcentral under covid-19-pandemin, för att undvika smittspridning och upprätthålla en god vård. Förslagen riktar sig främst till legitimerad personal som läkare, sjuksköterskor och medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS).
Triage/flöden och arbetssätt vid vårdcentral, 17 juli (pdf)
Här får du stöd för att arbeta med triage utanför en akutmottagning, för att skilja patienter med misstänkt covid-19 från övriga patienter.
Instruktion för yttre triage för gående patienter vid akutmottagning, 17 juli (pdf)
Skiss över yttre triage vid akutmottagning, 20 mars (pdf)
Smitta kan spridas genom aerosoler, som bildas vid vissa arbetsmoment i hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. Vi har sammanställt dessa arbetsmoment. Sammanställningen uppdateras löpande, när det finns ny kunskap på området.
Aerosolgenererande arbetsmoment inom hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst, 9 juni (pdf)
Information om att hindra smittspridning och använda skyddsutrustning 6 april (pdf)
Information om användning och tillpassning av skyddsmask 90
Patienter med covid-19 bör bara transporteras med helikopter eller flygplan när det är medicinskt nödvändigt. Här får du som arbetar med sådana transporter stöd för att minska smittspridningen.
Luftburna ambulanstransporter av patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19, 17 juli (pdf)
Du som beslutsfattare kan planera för rehabilitering med hjälp av vårt planeringsstöd, i samverkan med beslutsfattare på andra vårdnivåer. Du får stöd att anpassa vården till fler patienter, och exempel på åtgärder som kan bli aktuella i en patients rehabiliteringsprocess.
Rehabilitering i samband med covid-19, 10 november (pdf)
Med vårt beräkningsverktyg får du hjälp att uppskatta vårdbehovet i din region eller kommun.
Beräkningsverktyg för eftervård, bilaga 1, 10 november (pdf)
Beräkningsverktyg för IVA och eftervård, bilaga 2, 10 november (excel)
Här får du som möter patienter förslag på rehabiliterande insatser och arbetssätt, för att patienterna ska återfå sin hälsa och funktions- och aktivitetsförmåga. Du som är chef eller arbetsledare kan använda kunskapsstödet för att planera resurserna för rehabilitering.
Kunskapsstöd för slutenvård, 10 november (pdf)
Kunskapsstöd för primärvård – kommunal och regional, 10 november (pdf)
Socialstyrelsen rekommenderar sedan 2015 att hälso- och sjukvården bör erbjuda screening för livmoderhalscancer. Screeningen regleras i lagen (2016:659) om avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården och förordningen (2019:313) om avgiftsfrihet för screening för livmoderhalscancer med cellprovtagning. Socialstyrelsen har tagit fram föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2019:14) om villkor för avgiftsfri screening. Under rådande covid-19-pandemi har vissa regioner haft svårt att leva upp till kraven i föreskrifterna.
Med hjälp av tillfälliga föreskrifter som kommer att gälla från mitten av juli 2020 till och med juni 2021 kan regionerna screena hela screeninggruppen för livmoderhalscancer med hjälp av självprovtagning – om screeningen inte kan genomföras som vanligt på grund av covid-19-pandemin. Föreskrifterna kommer publiceras på denna sida.
Tillfällig möjlighet till screening med HPV-självprovtagning med anledning av covid-19-pandemin
Faktablad - påverkan på screeningverksamheter inom cancerområdet, 25 juni (pdf)
Här får du som är läkare eller sjuksköterska råd om läkemedelsbehandling för patienter i livets slutskede, som vårdas i hemmet, på korttidsboenden eller på särskilda boenden. Behandlingsråden är framtagna mot bakgrund av att allt fler insjuknar i covid-19.
Läkemedelsbehandling i livets slutskede, 28 april (pdf)
Obduktion av avlidna med bekräftad covid-19
Här förtydligar vi hur du anger dödsorsaker enligt den standardmall som används internationellt. Vi fokuserar på den terminologi du bör använda för covid-19. WHO har uppmärksammat att dödsorsaksintygen behöver bli mer enhetliga och tillförlitliga internationellt.
Information i dödsorsaksintyg med anledning av covid-19, 20 april (pdf)
I Försäkringsmedicinskt beslutsstöd hittar du övergripande principer för sjukskrivning, och rekommendationer om bedömning av arbetsförmåga för olika diagnoser. Under rubriken Infektionssjukdomar finns nu vägledning för bedömning av arbetsförmåga vid covid-19 efter intensivvård med respiratorbehandling (9 juni).
Här hittar du även mer information om ersättning till riskgrupper och anhöriga till riskgrupper som gäller från den 1 juli 2020.
Försäkringsmedicinskt beslutsstöd
Här finns stöd för kodning.
Koder ur ICD-10-SE och KVÅ samt information om DRG
Vår checklista för patientsäkerhet hjälper dig som är chef eller ledare i hälso- och sjukvården att arbeta för en säker vård under covid-19-pandemin. Checklistan bygger på den nationella handlingsplanen för patientsäkerhet, som har målet att vården ska vara god och säker – överallt och alltid.
Checklista för ökad patientsäkerhet under covid-19-pandemin, 15 maj (pdf)
Handlingsplan för ökad patientsäkerhet, 15 maj (pdf)
Socialstyrelsen har samlat information, kunskapsstöd och vägledningar inom patientsäkerhet. Stödet vänder sig till medarbetare brett inom hälso- och sjukvården.
Samlat stöd för patientsäkerhet
Här får du stöd för prioriteringar i intensivvården, enligt den gällande etiska plattformen för öppna prioriteringar i hälso- och sjukvården. Principerna är bara tänkta att tillämpas om resurserna inte räcker till för all intensivvård som behövs. Principerna är övergripande, och du behöver anpassa dem till din verksamhet.
Nationella principer för prioritering inom intensivvård, 29 april (pdf)
Här får du stöd för prioriteringar i rutinsjukvården, utanför intensivvården, om resurserna inte räcker till på grund av covid-19-pandemin. Principerna omfattar alla patienter som behöver vård, för att viktig rutinsjukvård inte ska riskera att prioriteras ner. Principerna är övergripande, och du behöver anpassa dem till din verksamhet.
Nationella principer för prioritering av rutinsjukvård, 20 april (pdf)
Information om covid-19 vid donation av blod, organ, vävnader och celler, 15 april (pdf)
Rekommendation från transplantationsenheterna om screening av organdonatorer, 18 maj (pdf)
Det nationella programområdet för medicinsk diagnostik har tagit fram ett grundläggande beslutsstöd inför ställningstagande till eventuell obduktionsverksamhet av avlidna med bekräftad covid-19. Stödet innehåller bland annat råd för adekvat smittskydd vid fullständig obduktion inkluderande sjukvårdsbiobankning av vävnad och riktar sig till linjechefer och medarbetare inom verksamheter som har obduktion i sitt basuppdrag. Dokumentet är framtaget i samarbete med Sveriges kommuner och Regioner (SKR), Folkhälsomyndigheten och i dialog med Socialstyrelsen.
Obduktion av avlidna vid bekräftad covid-19
Här finns samlad information om evidensläget för covid-19, länkar till aktuella publikationer och vetenskapliga artiklar med mera.