Stöd och vägledning till hälso- och sjukvården
Från och med den 1 april 2022 klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom, även om vi fortfarande befinner oss i en pandemi. Covid-19 är fortsatt en anmälningspliktig sjukdom som är smittspårningspliktig i vissa miljöer. För dig som arbetar inom vård och omsorg är det viktigt att hålla i det smittförebyggande arbetet.
Här publicerar vi kunskapsstöd för frågor som rör covid-19 utifrån aktuellt läge i pandemin.
Viktigt att anpassa åtgärder inom vård och omsorg efter smittläget
Inom vård, tandvård och omsorg behöver verksamhetsansvariga vara uppmärksamma på utvecklingen för att snabbt kunna vidta ytterligare åtgärder för att förebygga smittspridning.
Läs vad verksamhetsansvariga behöver tänka på hos Folkhälsomyndigheten
Svar på vanliga frågor
Frågor och svar för hälso- och sjukvården
Vaccinationer mot covid-19
Här hittar du frågor och svar om vaccineringen mot covid-19
Postcovid – kvarstående eller sena symtom efter covid-19
På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen tagit fram tre stöd till hälso- och sjukvården. Kunskapsstöden uppdateras allt eftersom ny kunskap tillkommer.
Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, professionsorganisationer, patientföreningar med flera har varit behjälpliga i arbetet med kunskapsstöden. Vi tar också fram statistik och lägesbilder för att följa upp vården.
Aktörskarta för samverkan vid postcovid
Aktörskartan är ett stöd för de aktörer som kan behöva samverka och planera omhändertagandet av personer med postcovid, så att patienterna blir bedömda och får lämplig behandling och rehabilitering.
Postcovid - Aktörskarta för samverkan vid postcovid, (pdf)
Kunskapsstöd till beslutsfattare och personal i hälso- och sjukvården
Övergripande kunskapsstöd med rekommendationer om vård vid postcovid, inklusive rehabilitering, och stöd för att bygga kunskap och följa upp vården systematiskt.
Postcovid – övergripande kunskapsstöd med rekommendationer, (pdf)
Nya processmodeller som stöd för planering av rehabilitering för personer med postcovid
Kunskapsstödet innehåller förslag på arbetssätt med två processmodeller för strukturerad rehabilitering vid postcovid. Det innebär en modell för patienter som kan söka rehabilitering på en vårdcentral och en modell för patienter som får rehabilitering i hemmet.
Postcovid – Processmodeller för rehabilitering, (pdf)
Screening
Screening för livmoderhalscancer
Socialstyrelsen rekommenderar sedan 2015 att hälso- och sjukvården bör erbjuda screening för livmoderhalscancer. Screeningen regleras i lagen (2016:659) om avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården och förordningen (2019:313) om avgiftsfrihet för screening för livmoderhalscancer med cellprovtagning. Socialstyrelsen har tagit fram föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2019:14) om villkor för avgiftsfri screening. Under rådande covid-19-pandemi har vissa regioner haft svårt att leva upp till kraven i föreskrifterna.
Med hjälp av tillfälliga föreskrifter som kommer att gälla från mitten av juli 2020 till och med juni 2022 kan regionerna screena hela screeninggruppen för livmoderhalscancer med hjälp av självprovtagning – om screeningen inte kan genomföras som vanligt på grund av covid-19-pandemin. Föreskrifterna kommer publiceras på denna sida.
Tillfällig möjlighet till screening med HPV-självprovtagning med anledning av covid-19-pandemin
Socialstyrelsens föreskrifter om fortsatt giltighet av föreskrifterna (HSLF-FS 2020:38) om tillfälliga villkor för avgiftsfri screening med anledning av sjukdomen covid-19
Registrering och intyg
Dödsorsaksintyg
Här förtydligar vi hur du anger dödsorsaker enligt den standardmall som används internationellt. Vi fokuserar på den terminologi du bör använda för covid-19. WHO har uppmärksammat att dödsorsaksintygen behöver bli mer enhetliga och tillförlitliga internationellt.
Information i dödsorsaksintyg med anledning av covid-19,1 juni 2020 (pdf)
Sjukskrivning och friskskrivning
I Försäkringsmedicinskt beslutsstöd hittar du övergripande principer för sjukskrivning, och rekommendationer om bedömning av arbetsförmåga för olika diagnoser. Under rubriken Infektionssjukdomar finns nu vägledning för bedömning av arbetsförmåga vid covid-19 efter intensivvård med respiratorbehandling (9 juni).
Försäkringsmedicinskt beslutsstöd
Kodning (ICD-10-SE, KVÅ, DRG)
Här finns stöd för kodning.
Koder ur ICD-10-SE och KVÅ samt information om DRG
Donation och transplantation
Stöd för donations- och transplantationsverksamheter
Information om covid-19 vid donation av blod, organ, vävnader och celler, 28 januari 2022 (pdf)
Rekommendation från transplantationsenheterna om screening av organdonatorer, 18 maj 2020 (pdf)
Obduktion av avlidna med bekräftad covid-19
Det nationella programområdet för medicinsk diagnostik har tagit fram ett grundläggande beslutsstöd inför ställningstagande till eventuell obduktionsverksamhet av avlidna med bekräftad covid-19. Stödet innehåller bland annat råd för adekvat smittskydd vid fullständig obduktion inkluderande sjukvårdsbiobankning av vävnad och riktar sig till linjechefer och medarbetare inom verksamheter som har obduktion i sitt basuppdrag. Dokumentet är framtaget i samarbete med Sveriges kommuner och Regioner (SKR), Folkhälsomyndigheten och i dialog med Socialstyrelsen.
Obduktion av avlidna vid bekräftad covid-19
Forskning och statistik
Evidens om covid-19
Här finns samlad information om evidensläget för covid-19, länkar till aktuella publikationer och vetenskapliga artiklar med mera.