Så här gör du för att stoppa en livshotande blödning

Agera och larma 112

Agera snabbt, ring 112 eller be någon annan göra det. Om ni är två ska den ena trycka direkt på blödningen och den andra ska larma. Om du är själv, ring 112 och sätt på högtalarfunktionen och börja trycka på såret.

Du får du vägledning och hjälp av SOS-operatören om du känner dig rädd eller osäker på vad du ska göra.

Man pratar i telefon

Ska jag trycka på såret eller larma först?

Om ni är två så ska den ena trycka direkt på blödningen och den andra ska larma.

Om du är själv så ring 112 och sätt på högtalarfunktionen. Prata sedan med SOS Alarm samtidigt som du trycker direkt på blödningen för att stoppar blödningen.

Vad ska jag säga till SOS Alarm?

När du ringer till 112 besvaras ditt samtal av en SOS-operatör. SOS-operatören kommer ställa frågor för att vägleda och hjälpa dig. Försök hålla dig så lugn som möjligt under samtalet. Exempel på frågor som SOS-operatören ställer: 

  • Vad har inträffat?  
  • Var har det inträffat? 
  • Vilket telefonnummer ringer du från? 

Under samtalet skickar operatören ambulans. Frågorna till dig försenar alltså inte hjälpen.

Om situationen är farlig, hur gör jag då?

Innan du börjar hjälpa, tänk på din egen säkerhet. Se dig omkring och kolla att platsen är säker. Försök ta reda på vad som har hänt.

Om möjligt, varna eller undanröj faror för den skadade. Du kan behöva flytta den skadade för att kunna hjälpa personen på en tillräckligt säker plats.

Närma dig endast olycksplatsen om du kan göra det utan risk. Om situationen inte är säker, larma 112. Invänta sedan räddningspersonal på säkert avstånd från platsen.

Personen ser blek ut, fryser och är yr. Vad betyder det?

Det kan vara ett tecken på cirkulationssvikt. Det kan bero på att personen kan ha förlorat så mycket blod att livsviktiga funktioner inte längre fungerar som de ska.

Cirkulationssvikt är ett allvarligt och livshotande tillstånd.

Om du misstänker att någon är på väg att drabbas av cirkulationssvikt måste du omedelbart larma 112 och stoppa blödningen. Hjälp den skadade att lägga sig ner och hjälp till att hålla personen varm.

Vad gör jag om personen inte verkar andas och har en livshotande blödning?

1. Vid en yttre livshotande blödning är det viktigt att först stoppa blödningen. När du sean stoppat yttre blödningar behöver du kontrollera livstecken och kontrollera andningen.

2. Skaka personen försiktigt och försök få kontakt. Om personen inte svarar eller reagerar är det ett tecken på medvetslöshet. Om personen svarar på tilltal eller beröring, är hen vid medvetande. Fråga hur du kan hjälpa till.

3. Om personen inte reagerar, kontrollera om personen andas genom att lägga en hand på pannan och två fingrar på hakspetsen. Böj huvudet bakåt samtidigt som du lyfter hakan – se, lyssna och känn efter normal andning.

4. Om personen andas onormalt eller inte alls behöver du larma 112 och starta hjärt- ohc lungräddning

Är ni fler personer på plats så stoppar den ena blödningen och den andra kontrollerar livstecken och larmar.

Vad ska jag göra om personen har en mindre blödning och inte andas?

1. Om en person har en mindre blödning ska du först kontrollera livstecken och sedan stoppa blödningen.

2. Skaka personen försiktigt och försök få kontakt. Om personen inte svarar eller reagerar är det ett tecken på medvetslöshet. Om personen svarar på tilltal eller beröring, är hen vid medvetande. Stoppa blödningen och fråga hur du kan hjälpa personen. 

3. Om personen inte reagerar, kontrollera om personen andas genom att lägga en hand på pannan och två fingrar på hakspetsen. Böj huvudet bakåt samtidigt som du lyfter hakan – se, lyssna och känn efter normal andning.

4. Om personen andas normalt lägg personen åt sidan och larma 112.

5. Stoppa den mindre blödningen genom att trycka på blödningen.

Tryck på såret med raka armar

Hitta blödningen och tryck direkt mot såret med raka armar. Du kan behöva trycka mycket hårt för att stoppa blödningen. Använd om möjligt en t-shirt, strumpa eller liknande för att trycka med.

En kvinna med kraftigt sår på ena armen ligger på golvet medan två händer trycker på blödningen.

Hur hittar jag såret om det blöder mycket?

Använd ögon och händer för att hitta blödningen. Om det är uppenbart varifrån det blöder, börja där. Du kan behöva öppna upp runt skadan för att bättre bedöma den, innan du börjar trycka.

Om det inte är uppenbart varifrån det blöder, börja leta systematiskt med ögon och händer. Börja från huvudet på den skadade: kontrollera huvud, hals, armar och ben. Tänk på att det kan finnas flera sår.

Om något vasst sitter i såret och orsakar blödningen, ska jag ta bort det eller låta det sitta kvar?

Låt föremålet sitta kvar – det hjälper till att täppa till hålet och stoppa blodflödet. Tryck hårt runt föremålet.  

Att ta bort föremålet kan göra blödningen mycket större.

Kan jag bli smittad av blod?

Risken för att du ska bli smittad av någon annans blod är liten. Om dina händer inte har några egna sår har du ett gott skydd mot att bli smittad via blodet.

Använd gärna något mellan dig och såret, exempelvis en tygbit. Om du vill kan du använda skyddshandskar eller plastpåsar för att skydda dig själv.

Ska jag ha något mot såret innan jag trycker?

Använd gärna något mellan dig och skadan för att bättre kunna trycka på såret. Du behöver inte använda "riktig" första hjälpen-utrustning.

Du kan exempelvis använda:

  • T-shirt
  • Handduk
  • Mössa
  • Den skadades hand.

Hur gör jag om det blöder från flera sår samtidigt?

Det går bara att göra en sak i taget om det blöder kraftigt från flera ställen samtidigt. Ta hjälp av andra eller börja med den blödning där det blöder som mest.

Spelar det någon roll var på kroppen blödningen är?

Det kan spela roll var på kroppen blödningen sitter, men det viktigaste du kan göra är att försöka stoppa blödningen. En blödning från buk, bröst och rygg är svår att åtgärda, där är det ännu viktigare att få den skadade snabbt till sjukvård.

Är du osäker på hur du ska göra kan SOS Alarm hjälpa dig.

Kan jag göra skadan värre?

En person som blöder kraftigt kan förblöda inom några minuter om du inte stoppar blödningen. Risken att du förvärrar skadan är liten.

Är du osäker kan du alltid fråga SOS Alarm om råd.

Behåll trycket tills ambulansen kommer

Vänta tills ambulanspersonalen säger åt dig att släppa. Om du blir trött av att trycka medan du väntar på ambulansen, luta dig över med hela din kroppstyngd för att orka längre. Du kan också be någon annan trycka ovanpå dina händer.

Kvinna och ambulanspersonal stoppar en blödning på en person.

Vad gör jag om jag blir trött och inte orkar trycka längre?

För att minska risken att du blir trött, luta dig över med hela din kroppstyngd och tryck med raka armar. Det är viktigt att du orkar behålla trycket mot såret tills ambulansen kommer och säger åt dig att släppa. Du kan också be någon annan trycka ovanpå dina händer.

Vad gör jag om det fortsätter blöda fast jag trycker?

Behåll trycket och prova att trycka lite hårdare, försök tryck mot något hårt, exempelvis ett ben (skelett). Det kan också hjälpa att använda marken eller golvet som ett “mottryck”.

Om det är ett djupt sår kan du behöva känna dig fram med fingret för att hitta varifrån det blöder och trycka med fingrarna/händerna direkt på blödningskällan.  

Vad gör jag efteråt, om jag mår dåligt eller får en chock av det jag har upplevt?

Att vara med om en svår händelse kan vara omskakande. Alla reagerar olika, men ibland kan du behöva stöd och hjälp för att hantera det som har hänt.

Kontakta din vårdcentral eller 1177 för att få vägledning om vart du ska vända dig.

Läs mer på 1177.se