Om satsningen

olycka-kvinna-stoppa-blodning

Varje år dör cirka 3 000 människor till följd av i trauma i Sverige, flera av dessa är relaterade till blödningar. Samtidigt är kunskapen om hur man stoppar en livshotande blödning låg. Endast 35% i åldern 18-29 år känner sig trygga i hur de bör agera om de är först på plats vid en olycka där en person blöder kraftigt.

För att öka samhällets beredskap i händelse av olyckor, kriser eller krig har Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att höja kunskapen bland allmänheten:

”Socialstyrelsen ska genomföra en kommunikationsinsats som bidrar till att stärka samhällets förmåga att hantera olyckor, kriser och ytterst krig. Kompetenshöjande insatser baserat på konceptet ”Stop the bleed" ska uppmuntra, utbilda och utrusta varje medborgare i hur man ger första hjälpen vid en massiv blödning”.  (Ur regeringsuppdraget)

Den svenska satsningen Stoppa blödningen bygger på det amerikanska utbildningskonceptet Stop the Bleed. Sedan 2015 har konceptet bidragit till att sprida livräddande kunskap med framgång runtom i världen.

I Sverige har Katastrofmedicinskt centrum (KMC) och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) anpassat Stop the Bleed-konceptet och utbildningsunderlaget till en svensk kontext.

KMC:s arbete med Stoppa blödningen

MSB:s råd om hur du stoppar en blödning

Stop the bleed (American College of Surgeons)