Frågor och svar
Här får du svaren på några av de vanligaste frågorna.
Kan jag ändra mina uppgifter i donationsregistret?
Ja, du kan när som helst logga in i donationsregistret och ändra eller uppdatera dina uppgifter.
Måste jag ha bank-id för att anmäla mig till donationsregistret?
Man kan anmäla sig med eller utan bank-id. Med bank-id registreras anmälan samma eller nästkommande dag. Utan bank-id skickas ett bekräftelsebrev till din folkbokföringsadress. Det dröjer sedan 30 dagar innan personen är sökbar i registret.
Du kan även logga in via 1177.se. Om du är inloggad på 1177 finns information under fliken Övrigt. Där kan du även använda Freja+ för att logga in i donationsregistret.
Jag har skyddad identitet. Hur anmäler jag mig till donationsregistret?
Använd gärna bank-id eller annan e-legitimation vid din anmälan, och logga in med dessa på samma sätt som när du deklarerar. En anmälan via e-legitimation hamnar direkt i donationsregistret och inget bekräftelsebrev eller annan brevkommunikation från donationsregistret är nödvändig.
Kan jag anmäla mig till donationsregistret genom att ringa eller mejla Socialstyrelsen?
Vi får inte ta emot anmälningar eller kontrollera anmälningar per telefon eller e-post på grund av sekretess och dataskyddsförordningen GDPR.
Kan jag anmäla mitt barn i donationsregistret?
Ja, du kan anmäla ditt barn på samma länk. Välj att logga in utan bank-id. Då får du istället ange personnummer på den person det gäller och så skickas ett bekräftelsebrev till folkbokföringsadressen. Registreringen blir sedan sökbar i donationsregistret först efter 30 dagar. Detta för att eventuella misstag kan rättas till.
Anmälan i donationsregistret är en viljeyttring. I en eventuell donationssituation frågar man alltid föräldrarna även om barnet står med i registret.
Från 15 år får barnet själv anmäla sig i donationsregistret.
Kan jag anmäla mig i donationsregistret om jag saknar personnummer?
Nej. Alla som registrerar sig måste ha ett svenskt personnummer.
Räcker det inte med att jag informerar mina närstående?
Det är lika giltigt att man informerat närstående som att vara anmäld i donationsregistret. Vården pratar alltid med närstående innan man går vidare med en donation.
Däremot är det enklare för dina närstående om du är registrerad i donationsregistret, eftersom det inte uppstår några frågetecken.
Hur visar jag att jag INTE vill donera mina organ och vävnader efter min död?
Genom att logga in i donationsregistret kan du välja att anmäla JA eller NEJ till att donera dina organ och vävnader efter din död. Det finns även möjlighet att göra undantag av särskilda organ eller vävnader om du anmäler JA.
Kan jag avregistrera mig från donationsregistret?
För att kunna avregistrera dig från donationsregistret måste du förstås tidigare ha anmält dig till registret, annars finns det inget att ta bort.
Med avregistrering menas att alla uppgifter tas bort från registret. Du säger alltså varken ja eller nej till att donera. Tänk på att det då är bra om du pratat med närstående.
Om du varken har anmält dig till donationsregistret eller informerat närstående så tolkas det som du har sagt ja.
Om du enbart kan tänka dig att donera vissa organ och vävnader finns möjlighet att göra undantag. Då registrerar du ett ja till donation men kan kryssa i de undantag du önskar.
Kan jag radera en anmälan jag gjort tidigare?
Om du vill att alla uppgifter om dig raderas så kan du avregistrera dig.
Med avregistrering menas att alla uppgifter tas bort från registret. Du säger alltså varken ja eller nej till att donera. Tänk på att det då är bra om du pratat med närstående.
Om du varken har anmält dig till donationsregistret eller informerat närstående så tolkas det som du har sagt ja.
Får man sälja eller köpa organ i Sverige?
Nej, organhandel är förbjudet enligt svensk lag. Det regleras även i EU-rätt och slås fast i FN-deklaration samt i internationella konventioner.
Kan jag donera om jag har en sjukdom?
En medicinsk utredning görs efter dödsfallet för att säkerställa att vävnaderna är lämpliga och säkra för mottagaren. Nästan alla avlidna kan utredas för vävnadsdonation, men endast ett fåtal uppfyller de högt ställda medicinska kraven.
Syns det efter att donationen har ägt rum?
Efter att hornhinnor har tagits tillvara får donatorn ögonproteser för att minimera synliga förändringar. Det finns inga yttre synliga tecken efter donation av hjärtklaffar förutom förband.
Hud tas från rygg och benen, och dessa områden ser ut som ett skrubbsår. Ben tas vanligtvis från långa rörben som femur, tibia, humerus och ulna, och dessa områden rekonstrueras efter proceduren.
Generellt sett hanteras kroppen med största respekt och omsorg under hela donations- och tillvaratagandet.
Vad är vävnadsdonation från avlidna?
Vävnadsdonation innebär att vävnader från avlidna donatorer används för transplantationer till patienter i behov. I Sverige behandlas årligen cirka 1000 patienter med vävnadstransplantat från avlidna donatorer.
Vad händer om donatorns vävnad inte kan användas?
Om vävnaden inte kan användas för transplantation kasseras den enligt strikta medicinska skäl för mottagarens säkerhet.