Information till patienter om de nationella riktlinjer för vård vid endometrios

Svår mensvärk kan bero på sjukdomen endometrios. Sjukdomen kan också ge andra besvär, som stora blödningar, trötthet eller ont av sex. Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar för dig som har endometrios, eller svår mensvärk av andra anledningar.

Riktlinjerna gäller sådant som är särskilt viktigt att känna till för dem som beslutar om resurserna i hälso- och sjukvården. Därför beskrivs kanske inte just den behandling som du behöver, även om den är viktig och effektiv.

Riktlinjerna publicerades 2018, och är Socialstyrelsens första nationella riktlinjer för vård vid endometrios.

Några centrala budskap

Vi ger totalt 44 rekommendationer till hälso- och sjukvården i riktlinjerna. Här sammanfattar vi några viktiga budskap:

Fler behöver behandling tidigt

Det är viktigt att söka vård om du har så ont av mens att du inte kan göra det du brukar. Smärtan kan gå över eller hindras från att bli värre om du får behandling tidigt. För de flesta hjälper värktabletter och hormoner, till exempel vanliga p-piller. Om du tar hormontabletter varje dag kan du bli fri från mensblödningar, och då kan också smärtan försvinna. En del får biverkningar i början, men det går oftast över. Du kan behöva pröva dig fram för att hitta en behandling som passar.

Du kan behöva flera insatser samtidigt

Om värktabletter eller hormoner inte hjälper, behöver du andra insatser. Då kan det också vara bra att ta reda på om dina besvär beror på endometrios eller inte. Det gör man alltså oftast efter att ha prövat grundbehandlingen.

Det är vanligast att få diagnos med hjälp av en titthålsoperation. Sedan får du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till vad som passar dig bäst. Du kan få testa fler typer av smärtbehandlingar, och få stöd av till exempel en sjuksköterska eller en fysioterapeut med kunskap om endometrios. På flera ställen i Sverige finns det särskilda endometriosteam för dig med svårbehandlad endometrios.

Vårdpersonalen måste ta dig på allvar

En del personal i vården behöver mer kunskap om svår mensvärk och endometrios. Kanske har du fått höra från olika håll att det är så här att vara kvinna, att mens gör ont. Men du ska inte behöva ha mycket ont.

Hur följs riktlinjerna upp?

Vi utvärderar kvaliteten i hälso- och sjukvården, bland annat utifrån rekommendationerna i våra nationella riktlinjer. Utvärderingarna riktar sig till beslutsfattare på olika nivåer och pekar på vad som behöver förbättras. 2019 publicerade vi en utvärdering av vården vid endometrios. Den visade att delar av vården fungerade relativt väl, men att medvetenheten och kunskapen om sjukdomen behövde öka. Personal i både elevhälsan, primärvården och specialistvården behövde mer kunskap. Specialistvården behövde också bli mer jämlik – till behövdes endometriosteam på fler kvinnokliniker och bättre uppföljning efter behandling.

Kontakt

Elisabeth Eidem, rekommendationer

Kontakt

Anna Granath, indikatorer, målnivåer och utvärdering
Telefon: 075-247 31 74
Publicerad: