/

Donationsregistret

Socialstyrelsen ansvarar för donationsregistret. Donationsregistret startades 1996 av Socialstyrelsen i samband med att den nu gällande transplantationslagen trädde i kraft.

Till donationsregistret kan du anmäla din inställning till att donera dina organ och vävnader för transplantation efter döden.

Fördelen med om du anmäler din vilja till donationsregistret är att du kan vara säker på att ditt beslut verkligen kommer till sjukvårdens kännedom om en donation skulle bli aktuell, oavsett vad som händer dig och andra under livets gång.

Du kan också använda dig av e-legitimation. Då hamnar din anmälan direkt i donationsregistret och ingen bekräftelsebrev eller annan brevkommunikation från donationsregistret är nödvändig. Du kan också kontrollera dina tidigare registrerade uppgifter genom att använda dig av e-legitimation.

Du kan självklart anmäla dig utan e-legitimation. Då får du en bekräftelse på de uppgifter du anmält och kan kontrollera att de registrerade uppgifterna är riktiga. Bekräftelsen kommer inom tre veckor att skickas till din folkbokföringsadress. Om du vill ändra en tidigare anmälan är det enklast att göra en nyanmälan. Det är alltid den senast lämnade uppgiften som gäller.

Läs mer på Livsviktigt.se

Socialstyrelsen har tillsammans med Donationsrådet uppdraget att se till att Sverige blir bättre på organ- och vävnadsdonation, så att människor kan få ett bättre liv och att fler liv kan räddas. På Livsviktigt.se kan du läsa mer om organ- och vävnadsdonation, och se frågor och svar om donationsregistret.