Gastroenterologi, hepatologi och nutrition

Kurser i detta ämne syftar till att ge ST-läkaren teoretisk baskunskap inom ämnena gastroenterologi, hepatologi och nutrition. Kurser i detta ämne bör ges som en sammanhållen kurs, eventuellt med webbaserat inslag.

Målgrupp
Barn- och ungdomsmedicin

När i utbildningen
Mitten, Sent

Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt SOSFS 2008:17
Till stor del: 8
Till viss del: 1, 2, 4, 9

Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt SOSFS 2015:8
Till stor del: c8
Till viss del: c1, c2, c4, c9

Mer specifikt syftar kurs eller kurser i ämnet till att ST-läkaren kan:

Självständigt diagnostisera, utreda och behandla:

  • akuta buksmärtor
  • funktionella buksmärtor
  • dålig viktuppgång
  • uppfödningssvårigheter
  • ta kostanamnes, ge råd och föreskriva mjölkproteinfri kost, glutenfri kost, kaloriförstärkt kost
  • förstoppning

Självständigt diagnostisera, utreda och initialt behandla:

  • celiaki
  • gastrointestinala födoämnesreaktioner
  • andra GI-sjukdomar
  • kräkningar

I samråd med gastro och hepatologi – kunnig kollega diagnostisera, utreda och behandla:

  • inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)
  • långvarig diarré
  • ikterus efter nyföddhetsperioden
  • ordinera enteral nutritionsbehandling
  • ordinera parenteral nutritionsbehandling
  • GI-blödning
  • hepatiter

Identifiera symtom och bedöma vårdnivå för:

  • leversjukdomar
  • pancreassjukdomar
  • tarminsufficiens och korttarm
  • cystisk fibros

På basal nivå tolka:

  • tunntarmsbiopsi och leverbiopsi
  • analys av pH-mätning och impedansmätning 
  • gastroskopi och coloskopi

Redogöra för skötsel av gastrostomi

Kontakt

För frågor om kursämnen inom ST
Telefon: 075-247 30 00
Senast uppdaterad:
Publicerad: