ICF-CY (Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa – barn- och ungdomsversionen) godkändes av WHO som en ”härledd” klassifikation baserad på huvudklassifikationen ICF. ICF-CY har aldrig uppdaterats, däremot har ICF uppdaterats av WHO och täcker sedan 2017 alla åldrar.
ICF, Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa, är en av WHO:s huvudklassifikationer.
ICF erbjuder en struktur och ett standardiserat språk för att beskriva funktionstillstånd och funktionshinder i relation till hälsa. Klassifikationen kompletterar ICD-10 (Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem), eftersom två personer med samma sjukdom kan ha olika nivåer av funktionstillstånd.
ICF kan användas som kliniskt verktyg för att beskriva och strukturerat dokumentera aktuellt funktionstillstånd, sätta mål, bedöma behov och följa resultat inom olika områden inom vård och omsorg.
ICF kan också användas som
ICF består av två delar med två komponenter per del:
1. funktionstillstånd och funktionshinder som omfattar
2. kontextuella faktorer som omfattar
Syftet med ICF är att
Se sidan om uppdateringar för information om ändringar i ICF
WHO har ett formulär för bedömning av funktionshinder WHO Disability Assessment Schedule (WHODAS 2.0), Det är ett generiskt bedömningsinstrument som utgör en standardiserad metod för att mäta hälsa och funktionshinder över kulturgränser. Formuläret är baserat på en omfattande uppsättning av frågor i ICF (Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa) som är tillräckligt tillförlitliga och känsliga för att kunna mäta förändring efter en specifik intervention.
Manualen är en översättning av WHO:s manual för WHODAS 2.0, WHO Disability Assessment Schedule, ett bedömningsinstrument för att mäta hälsa och funktionshinder inom vård och omsorg. Manualen riktar sig till personal i hälso- och sjukvård, socialtjänst och andra som studerar funktionshinder och hälsa.
För att underlätta poängberäkningen finns det anvisningar (pdf) och tre mallar (Excel) för enkel beräkning av 12-frågeversionen; domänbaserad, enkel beräkning av 36-frågeversionen och motsvarande för 32-frågeversionen. De ligger med som bilagor under manualen.