I Sverige är könsstympning (omskärelse) av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands.
Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor. Åldern då ingreppet utförs varierar, liksom typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför. Kvinnlig könsstympning förekommer bland både kristna och muslimer. I Sverige har ledare inom de flesta trossamfund inklusive Sveriges Imamråd gemensamt tagit avstånd från traditionen i alla dess former.
Flickor och kvinnor som har besvär på grund av könsstympning har rätt till en god vård och ett bra bemötande. För att vården och bemötandet ska bli så bra som möjligt, är det avgörande att personalen har kunskap och kompetens om kvinnlig könsstympning.
Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar att mellan 100 och 140 miljoner flickor och kvinnor i världen är könsstympade. Majoriteten av dessa finns i några afrikanska länder. Man räknar med att cirka 3 miljoner flickor i Afrika riskerar att bli utsatta för något slags ingrepp i de yttre könsorganen, varje år.
Även i vissa delar av Mellanöstern, till exempel i den kurdiska delen av Irak, finns belagt att det förekommer könsstympning.
Migration gör att det finns flickor och kvinnor i alla delar av världen som blivit könsstympade.
Socialstyrelsen har uppskattat att det bor närmare 38 000 flickor och kvinnor i Sverige som kan ha varit utsatta för könsstympning. De största grupperna är flickor och kvinnor från Somalia, Eritrea, Etiopien, Egypten och Gambia. Socialstyrelsen uppskattar att cirka 7 000 av dessa är flickor under 18 år.
Alla former av könsstympning av flickor och kvinnor är förbjudet enligt svensk lag sedan 1982. Brottet kan ge fängelse i högst fyra år.
Brottet ska bedömas som grovt om det har medfört livsfara, allvarlig sjukdom eller i annat fall inneburit ett synnerligen hänsynslöst beteende. För grovt brott döms till fängelse, lägst två och högst tio år.
Väldigt få fall går till domstol i Sverige. Det finns endast två fällande domar, från 2006. Båda de fallen gällde flickor som tagits till hemlandet för att genomgå ingreppet.