Donationsveckan

Donationsveckan är en årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen. Ett syfte med veckan är att få fler att ta ställning till donation. Donationsveckan 2020 genomförs den 2–8 november (vecka 45).

Fler än någonsin väntar på ett nytt organ men fortfarande har många människor inte aktivt tagit ställning till donation. Förhoppningen är att fler människor tar ställning till donation och passar på under Donationsveckan. Andra mål är att de som redan har tagit ställning sprider budskapet vidare och att allmänheten får bättre kunskap om organ- och vävnadsdonation.

Lokala evenemang

Sjukhus, vårdcentraler och patientföreningar brukar uppmärksamma Donationsveckan genom lokala aktiviteter såsom utdelning av informationsmaterial, föreläsningar och annan kampanjverksamhet. På en del orter är man även synlig ute bland allmänheten på gator och torg.

Donationsveckan gör skillnad

Sedan Donationsveckan genomfördes första gången 2010 syns en tydlig ökning av antalet anmälningar till donationsregistret då veckan pågår. Under Donationsveckan 2019 kom det in 21 123 anmälningar, vilket kan jämföras med 400–1 000 anmälningar under en "vanlig" vecka.

Beställ kostnadsfritt informationsmaterial 

Socialstyrelsen har tagit fram informationsmaterial till Donationsveckan som kan beställas kostnadsfritt för hälso- och sjukvården, apotek och organisationer. Det går även bra att ta fram eget material för Donationsveckan, vi lånar gärna ut vår hjärtsymbol - vårt evighetshjärta.

Vi har också producerat filmer och bildspel för delning och spridning.

Material till Donationsveckan
Här kan du beställa informationsmaterial till årets Donationsvecka. Allt är helt kostnadsfritt.

Telefontider

Vi nås på telefon 075-247 30 00

Under vecka 26–34, den 22 juni–21 augusti 2020, har vi ändrade telefontider:

Telefonen är öppen tisdag och onsdag kl 10.00–11.30 samt torsdag kl 13.00–15.00.
Telefonen är stängd måndag och fredag.

 

Kontakt

Nationellt Donationscentrum
Telefonnummer: 075-247 30 00
Senast uppdaterad:
Publicerad: