Det naloxonmaterial som Socialstyrelsen har tagit fram i samarbete med Folkhälsomyndigheten finns i fem delar:
Materialet innehåller viktiga fakta om naloxon och instruktioner steg för steg.
Socialstyrelsen har uppdaterat de nationella riktlinjerna för vård och stöd vid missbruk och beroende. En av nyheterna i riktlinjerna är en rekommendation om naloxon. Rekommendationen säger att hälso- och sjukvården bör erbjuda naloxon till personer i riskzonen för opioidöverdos, och att förskrivningen ska kombineras med en utbildningsinsats.
Förskrivning av naloxon ska kombineras med en utbildningsinsats som förklarar hur läkemedlet fungerar och hur det ska användas.
Samtalsstödet om naloxon innehåller förslag till färdiga formuleringar och förklaringar som riktar sig direkt till personen du pratar med, men du kan själv välja hur du vill arbeta med samtalsstödet utifrån dina förutsättningar och individens behov.
Informationsbroschyren Lär dig rädda liv med naloxon är i A5-format, har samma innehåll som samtalsstödet och kan till exempel lämnas till brukare eller närstående som minnesstöd efter förskrivningen.
Fickfoldern Rädda liv med naloxon innehåller bara de allra viktigaste livräddande stegen i text och bild, är tryckt på ett särskilt tåligt papper och är liten nog att rymmas tillsammans med naloxonförpackningen i fickan.
Affischen Gör så här vid opioidöverdos visar i sex korta steg med text och bild hur man hanterar en opioidöverdos med hjälp av naloxon. Affischen är i formatet A4, men du kan välja att skriva ut den som A3.
Affischen Känn igen en opioidöverdos visar fyra typiska symtom på opioidöverdos i både text och bild. Affischen är i formatet A4, men du kan välja att skriva ut den som A3.
För att öka tillgängligheten till naloxon har Socialstyrelsen och Läkemedelsverket gjort vissa ändringar i sina föreskrifter.