LVU ska trygga samhällets möjligheter att kunna ge barn och unga behövlig vård och behandling. Ytterst ligger ansvaret att agera på kommunens socialnämnd. Om socialnämnden inte kan genomföra behövlig vård i samförstånd med vårdnadshavaren och den unge, när denne fyllt 15 år, kan ett omhändertagande enligt LVU bli aktuellt. Barnet placeras då i ett boende utanför hemmet. Med behövlig vård menas att hela den planerade vården ska kunna genomföras på kort och lång sikt.
För att LVU ska kunna tillämpas behöver tre förutsättningar vara uppfyllda:
Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga – Riksdagen
Socialstyrelsens handbok för LVU ska underlätta tillämpningen av det regelverk som gäller när barn och unga inte kan få behövlig vård på frivillig väg. Handboken riktar sig framförallt till socialsekreterare och chefer inom socialtjänsten. Innehållet bygger i huvudsak på lagstiftning, förarbeten, rättsfall och JO-utlåtanden.
Shriti Radia, jurist på Socialstyrelsen, berättar om handbokens upplägg och innehåll:
22 § LVU tar upp öppna insatser utan samtycke som ges medan den unge bor hemma, även kallat mellantvång. Vi har tagit fram en vägledning om förutsättningar och handläggning för att fatta beslut enligt 22 § LVU. Som bilaga till vägledningen finns en presentation till stöd för dig som ska presentera materialet.
Som en del i arbetet med att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck finns från 1 juli 2020 ett utreseförbud i LVU. Utreseförbudet ska skydda barn från att föras utomlands för att ingå barnäktenskap eller att könsstympas. Förvaltningsrätten beslutar om förbudet
efter ansökan av socialnämnden.