Att inventera behovet av kunskapsstöd eller nationella riktlinjer inom området psykisk hälsa och suicidprevention avseende hälso- och sjukvård och socialtjänst

Socialstyrelsen har sedan 2023 i uppdrag att inventera behovet av kunskapsstöd eller nationella riktlinjer inom området psykisk hälsa och suicidprevention avseende hälso- och sjukvård och socialtjänst. Slutredovisningen ska lämnas senast 1 december 2024 och innehålla en prioriteringsordning för de kunskapsstöd som Socialstyrelsen bedömer bör tas fram samt ett förslag på tidsplan och kostnadsberäkningar för framtagandet. Uppdraget har genomförts stegvis och planerats utifrån vad som framkommit i varje steg.

Initialt genomfördes dialoger med Nationellt programområde (NPO) psykisk hälsa, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) Uppdrag psykisk hälsa, kanslifunktionerna för Partnerskap till stöd för Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård respektive socialtjänst samt Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) för att informera om uppdraget och inhämta inspel. Intervjuer genomfördes med företrädare för hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Syftet med intervjuerna var att få en första bild av hur kunskapsbehoven inom hälso- och sjukvård respektive socialtjänst ser ut, implementeringsaktiviteter samt vilka målgrupper och användare man ser för de kunskapsbehov som finns. Utifrån dialoger och intervjuer formulerades preliminära slutsatser att undersöka vidare. Utifrån de preliminära slutsatserna beslutades att genomföra ytterligare kartläggning av kunskapsbehov genom en enkätundersökning. Förutom att inventera kunskapsbehov undersöktes utmaningar med implementering och hur kunskapsstöd och nationella riktlinjer kan utvecklas för att underlätta implementering då det utgjorde ett framträdande område i dialoger och intervjuer. Enkäter utformades för socialtjänst respektive hälso- och sjukvård, där en avgränsning gjordes mot vårdcentraler, barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri.

Socialstyrelsen bjöd in NPO psykisk hälsa, medlemsorganisationerna i NSPH samt yrkes- och professionsföreningar och regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS) med koppling till området psykisk hälsa och suicidprevention att ta del av resultatet i enkäterna och lämna synpunkter.

Utifrån resultatet i genomförda dialoger, intervjuer, enkätsvar och inkomna synpunkter har Socialstyrelsen formulerat förslag med en prioriteringsordning för framtagande av nationella riktlinjer och kunskapsstöd på området psykisk hälsa och suicidprevention avseende socialtjänst och hälso- och sjukvård.

Avrapportering

Uppdraget ska slutredovisas till Socialdepartementet senast 2024-12-01.

Ansvarig utredare

Sofia Åhlqvist (Enheten för psykisk ohälsa)
Publicerad: