Syftet med registret är att kunna beskriva händelser och utfall för kvinnor och barn under graviditet, förlossning och nyföddhetsperioden. Uppgifterna kan användas för att svara på exempelvis:
Medicinska födelseregistret omfattar graviditeter som lett till förlossning i Sverige sedan 1973. Registret innehåller uppgifter om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn som rapporteras av mödrahälsovården, förlossningsvården och nyföddhetsvården. Levande födda samt dödfödda barn som har en gravididetslängd på 22+0 veckor ingår (före 1 juli 2008 ingick dödfödda från och med vecka 28+0). Endast uppgifter där det finns ett klart motiv för en rikstäckande registrering på individnivå finns med i registret.
De uppgifter som ingår är bland annat kvinnans tidigare graviditeter, rökning, förlossningsklinik, graviditetslängd, smärtlindring, förlossningssätt, diagnoser hos moder och barn, operationer, barnets kön, vikt, längd och huvudomfång samt barnets tillstånd vid födelsen.
Genom koppling till SCB:s register hämtas uppgifter till medicinska födelseregistret, däribland barnets personnummer, den församling där modern var skriven vid förlossningen, uppgifter om nationalitet för båda föräldrarna samt moderns födelseland.
För full förteckning av alla variabler se variabelförteckningen (excel).
Socialstyrelsen arbetar med att ta fram föreskrifter gällande insamling av uppgifter från mödrahälsovård och förlossningsvård till medicinska födelseregistret. Här hittar du information om det pågående arbetet.
Kopplat till medicinska födelseregistret finns registeret övervakning av fosterskador och kromosomavvikelser.
Hälsodataregistren är reglerade i lagen (1998:543) om hälsodataregister och tillhörande förordningar (2001:707, 2001:708, 2001:709, 2005:363 och 2008:194). Där regleras även vilka uppgifter som får finnas i registren liksom skyldigheten för dem som bedriver hälso och sjukvård att lämna uppgifter till dessa.
Rapporteringen till Medicinska födelseregistret sker via vår portal Filip eller via FTP-server.
Om du är intresserad av uppgifter från Medicinska födelseregistret, se Beställa data och statistik.
På sidan om statistik kan du bland annat läsa
Du kan också ta fram statistik i vår databas om graviditeter, förlossningar och nyfödda
Registret kan även samköras med andra hälsodataregister. Det går exempelvis att samköra med läkemedelsregistret för att koppla ihop läkemedelsanvändning och graviditet eller med patientregistret för att följa upp svårt sjuka barn.