Syftet med läkemedelsregistret är att öka patientsäkerheten på läkemedelsområdet. Registret används av såväl forskare, journalister, utredare inom landsting och myndigheter som av representanter från läkemedelsindustrin. Ökad kunskap kring olika läkemedels effekter och säkerhet kan i längden vara till nytta för varje enskild patient.
Uppgifterna kan användas för att svara på exempelvis:
Registret uppdateras en gång i månaden.
Läkemedelsregistret innehåller alla läkemedel som hämtas ut mot recept på apotek men även uppgifter om uthämtade förmånsberättigade förbrukningsartiklar, till exempel stomiprodukter och livsmedel för särskild näring för barn under 16 år. Antalet poster i registret är drygt 100 miljoner per år.
Registret innehåller information om:
För full förteckning av alla variabler se variabelförteckningen
Läkemedelsregistret regleras i Förordning (2005:363) om läkemedelsregister hos Socialstyrelsen samt i Lag (1996:1156) om receptregister. Dessa reglerar vilka uppgifter som får finnas i registret liksom E-hälsomyndighetens skyldighet att lämna uppgifter till det. Läkemedelsregistret är ett hälsodataregister och regleras även i lagen (1998:543) om hälsodataregister.
All data i läkemedelsregistret kommer från E-hälsomyndigheten. All handel som säljer läkemedel har skyldighet att rapportera in försäljningsuppgifter till E-hälsomyndigheten. Dessutom ska apotek lämna ytterligare uppgifter till E-hälsomyndigheten när ett förskrivet läkemedel expedieras. E-hälsomyndigheten lämnar i sin tur uppgifter om receptförskrivna expedieringar till Socialstyrelsen.
Är du intresserad av statistik baserad på läkemedelsregistret, se Beställa data och statistik.
På sidan om läkemedelsstatistik kan du bland annat läsa: