Observera att det är den tryckta versionen av författningen som gäller. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. För uppgift om använda bemyndiganden och ikraftträdandebestämmelser, se respektive författning.
Ändrad: SOSFS 2013:25
Senaste lydelse: Gäller från och med: 2013-10-15
1 § Dessa föreskrifter ska tillämpas på sådana hälsoundersökningar
som ska erbjudas barn och vuxna enligt lagen (2008:344) om hälso- och
sjukvård åt asylsökande m.fl. samt lagen (2013:407) om hälso- och
sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga
tillstånd.
Föreskrifterna i 3 och 4 §§ gäller inte för hälsoundersökningar som
ska erbjudas dem som omfattas av lagen om hälso- och sjukvård till
vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd. (SOSFS 2013:25)
2 § Av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete framgår det att varje vårdgivare ska ansvara för att det ledningssystem som ska finnas innehåller de processer och rutiner som behövs för att säkerställa att verksamheten uppfyller de krav som ställs i det följande.
3 § Ett erbjudande om hälsoundersökning enligt 7 § lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. ska innehålla information om
Allmänna råd
Erbjudandet bör lämnas på ett språk som mottagaren förstår.
4 § Om ett erbjudande om hälsoundersökning enligt 3 § inte har vare
sig antagits eller avböjts, ska en påminnelse om erbjudandet göras. (SOSFS 2013:25)
Allmänna råd
Påminnelsen bör upprepas minst en gång.
5 § Hälsoundersökningen ska utmynna i en medicinsk bedömning av
behovet av
6 § Hälsoundersökningen ska innefatta ett samtal om den undersöktes hälsa med avseende på tidigare och nuvarande fysiska och psykiska hälsotillstånd. En del av samtalet ska avse hur hälsotillståndet kan vara påverkat av den undersöktes psykosociala situation eller av traumatiska upplevelser.
Samtalet ska även innehålla frågor om den undersöktes vaccinationsstatus, exponering för smittrisk samt de övriga uppgifter som kan behövas från smittskyddssynpunkt. Frågorna ska ställas med utgångspunkt i den epidemiologiska situationen på de platser där den undersökte har vistats före ankomsten till Sverige.
Som en del i hälsoundersökningen ska kroppsundersökning och provtagningar göras, baserade på de behov som har framkommit vid samtalet.
7 § Vid hälsoundersökningen av ett barn ska samtalet även innefatta hur barnet påverkas av vårdnadshavarnas och andra familjemedlemmars hälsa.
Ett samtal med ett barn ska anpassas till barnets ålder och mognad.
8 § Vid hälsoundersökningen ska information ges dels om den undersöktes möjlighet att få del av hälso- och sjukvård och tandvård, dels om hur man gör för att komma i kontakt med vården. Vad gäller barn ska informationen innefatta en beskrivning av tillgången till förebyggande hälso- och sjukvård och tandvård.
Allmänna råd
Om ett barn inte har kallats till eller på annat sätt varit i kontakt med den förebyggande hälso- och sjukvården och tandvården, bör informationen även innehålla kontaktuppgifter till sådan vård.
9 § Den undersökte ska remitteras till en annan vårdgivare, om vårdgivaren upptäcker men inte kan tillgodose behov av vård som den undersökte ska erbjudasföljande lydelse.
Allmänna råd
Vid undersökningstillfället bör den undersöktes kontaktuppgifter efterfrågas för att möjliggöra remittering och återföring av provsvar.
10 § Socialstyrelsen kan medge undantag från bestämmelserna i dessa föreskrifter, om det finns särskilda skäl.