Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor.Förhindra självmord – hjälp finns

Behöver du akut hjälp? Ring 112.
Behöver du någon att prata med? Ring 0771-22 00 60 eller besök Hjälplinjen.

Självmord

Årligen begår cirka 1 200 människor i Sverige självmord. Det är ungefär tre självmord om dagen. Därför är det viktigt att myndigheter, kommuner, hälso- och sjukvård, socialtjänst med flera arbetar aktivt för att förebygga självmord.

Här har vi samlat Socialstyrelsens rapporter, analyser och kunskapsstöd som syftar till att öka kunskapen om självmord och förhindra att självmord sker.

Kunskapsstöd för att utreda och förebygga självmord bland barn och unga

Vi har tagit fram ett stödmaterial om så kallade händelseanalyser efter självmord. Det vänder sig i första hand till dig som arbetar som chef eller annan beslutsfattare i kommunala verksamheter med barn och unga i fokus, till exempel skola och socialtjänst.

Tanken är att kunskapsstödet ska förenkla arbetet med att utreda självmord och visa på förbättringsområden som kan bidra till att självmord förhindras.

Kunskapsstödet består av två delar, en broschyr och en film, och är framtaget i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

Broschyr

Ladda ner broschyren Att utreda självmord bland barn och unga genom händelseanalyser – Ett stödmaterial för kommuner i det förebyggande arbetet

Film

Se filmen Händelseanalys – ett arbetssätt för att utreda självmord bland barn och unga. (Speltid: cirka fem minuter)

Om du inte kan se filmen här kan du antingen se filmen direkt på Vimeo eller öppna den här sidan i en annan webbläsare, till exempel Chrome, Firefox, Safari eller Edge.