Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor./
/

Tillgänglighet

Socialstyrelsen arbetar löpande med att förbättra tillgängligheten på vår webbplats för personer med funktionsnedsättning.

Vårt mål är att vem som helst ska kunna använda vår webbplats på ett bra sätt, oavsett funktionsförmåga eller teknik. Socialstyrelsen arbetar löpande med att förbättra webbplatsens tillgänglighet utifrån E-delegationens vägledning för webbutveckling, som alla Sveriges myndigheter ska utgå ifrån.

Alternativa format och anpassning

Socialstyrelsens webbplats erbjuder i huvudsak text på svenska. Viss information finns även översatt till andra språk. Det finns dessutom möjlighet att anpassa teckenstorleken och att få texten uppläst.

Lyssna

Om du vill få informationen på webbplatsen uppläst finns en funktion för att lyssna. Funktionen hittar du uppe till höger på sidan. När du klickar på lyssna öppnas ett nytt fönster. En röst läser sedan upp informationen på sidan. Lyssna-funktionen kräver att du har en mediespelare installerad på din dator.

Teckenstorlek

Det finns ingen specifell funktion på webbplatsen för att anpassa textens storlek, utan detta finns inbyggt i din webbläsare. Om du vill ha större text ska du klicka på ”Visa” i din egen webbläsares meny, och sedan på ”Teckenstorlek”.

Lättläst

Information om Socialstyrelsen och vår information som riktar sig till allmänheten finns även tillgänglig som lättläst. Du hittar länk till vår information på lättläst uppe till höger på sidan.

Teckenspråk

Viss information finns tillgänglig på teckenspråk. Filmerna hittar du uppe till höger genom att klicka på Teckenspråk. Där kan du ladda ner och se videoklipp. För att kunna se teckenspråksfilmerna krävs det att QuickTime (mov) eller Windows Media Player (wmv) är installerat i datorn. Båda är kostnadsfria. Filmerna öppnas i din mediaspelare.

Andra språk

En del information på Socialstyrelsens webbplats finns översatt till engelska. Vi har i dagsläget inte några webbsidor på andra språk.

Ladda ner dokument

Filerna på Socialstyrelsens webbplats är oftast sparade som Portable Document Format (pdf). För att kunna läsa dessa filer måste du ha ett speciellt program, till exempel Adobe Reader.

Blanketter

Socialstyrelsens blanketter är sparade som pdf. Vissa blanketter kan fyllas i på bildskärmen och sedan skrivas ut. Det går inte att spara data som du skrivit i blanketter. Pdf-blanketter kräver minst version 5 av Acrobat Reader.

Du som har Acrobat fullversion (betalprogram) kan spara en kopia av blanketten i din egen dator och skicka den som bifogad fil till mottagare (se upp om blanketten kräver namnteckning). Många organisationer, myndigheter och företag har licenser för Acrobat fullversion – tala med IT-ansvarig.

Andra filformat

I vissa fall finns även andra filformat på webbplatsen, främst Microsoft Excel (kalkylblad) och Microsoft Word (ordbehandlingsdokument). För att kunna läsa dessa behöver du speciell programvara, till exempel OpenOffice.org.

Vissa funktioner kräver JavaScript

Det finns en del funktioner på webbplatsen som ännu inte är tillgängliga eftersom de är beroende av JavaScript. Ofta finns andra sätt att få samma information eller göra samma tjänster. Här presenteras alternativa sätt om du vill använda dessa tjänster.

Beställa publikation

För att handla i Socialstyrelsens webbutik måste du ha en webbläsare som stödjer JavaScript. Om du inte har det kan du beställa publikationer genom Socialstyrelsens publikationsservice på telefon 08-779 96 66 eller via e-post till publikationsservice@socialstyrelsen.se.

Lediga jobb

Lösningen för att söka lediga jobb kräver JavaScript. Om du inte har JavaScript eller har andra problem med att använda vår tjänst för att kunna söka lediga jobb kan du vända dig till Socialstyrelsens personalenhet på e-postadressen personal@socialstyrelsen.se.

Statistikdatabaser

För att kunna söka i Socialstyrelsens statistikdatabaser måste du ha JavaScript och tillåta cookies. Om du inte har det, men vill få tillgång till specifika siffror kan du skicka e-post till statistikdatabas@socialstyrelsen.se.

Öppna jämförelser

Lösningarna för att visa öppna jämförelser kräver JavaScript. Om du inte har JavaScript aktiverat kan du ladda ner data som separata filer som finns i anslutning till de öppna jämförelserna. Det finns i vissa fall även alternativa format som lättläst och teckenspråk.