Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor.Söka i kunskapsdatabaser på Socialstyrelsens webbplats

På Socialstyrelsens webbplats finns flera kunskapsdatabaser där du som besökare kan söka, filtrera och sortera listad information.

Här beskriver vi hur dessa kunskapsdatabaser fungerar. Beskrivningen här är allmänt hållen eftersom det finns skillnader mellan filtreringsmöjligheterna i de olika kunskapsdatabaserna.

Fritextsök

Överst i kunskapsdatabaserna kan du fritextsöka på innehållet i databasen. Du ska söka på det exakta begreppet du letar efter. Tänk på att alla ord räknas som ett sökbegrepp. Du kan alltså inte söka på flera sökbegrepp samtidigt. Exempel: om du ska hitta hälso- och sjukvårdslagen, så kan du inte skriva "hälso vård". Du måste skriva "hälso- och sjukvård" för att få träff.

Filter

Under sökrutan finns filter på de flesta kunskapsdatabaser som du kan använda istället för att fritextsöka. Du kan till exempel välja på olika kategorier eller att se allt som börjar på en viss bokstav. Om det finns flera filtreringsmöjligheter, som på registret för våra blanketter, blir sökningen snävare. Om du inte får träff kan du testa att använda bara ett av filtren.

Realtidsfiltrering

Vissa av dessa databaser har en funktion som gör att sökningen genomförs medan du skriver. Realtidsfiltrering innebär att du inte behöver trycka på sökknappen. Om man till exempel tar Frågor och svar som exempel så räcker det med att skriva "blod" för att få träff på blodrelaterade poster i listan.

Sortering

Om du klicka på kolumnens namn (exempelvis "Ämne" ovan), så sorteras listan om. Första gången du klickar blir sorteringen från A–Ö, andra gången från Ö–A.

Länka till en sökning

Vill du länka till en sökning i en kunskapsdatabas? Det går bra. Lägg i sådana fall till termen ?search= plus sökbegreppet efter adressen i adressfältet. Gå in på denna sida för att se hur det fungerar i praktiken.

Kontakt