Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor./
/
/

Fastställande av könstillhörighet

Många transsexuella eller intersexuella personer ansöker om och får tillstånd att ändra sin könstillhörighet hos Socialstyrelsens rättsliga råd.

För de allra flesta stämmer det biologiska könet och det kön man upplever sig tillhöra överens. Men en del personer (transsexuella och intersexuella) ansöker om att få en ändrad könstillhörighet. Ansökan görs till Rättsliga rådet.

En process i två delar

Processen att ändra könstillhörighet består av två skilda delar, dels en medicinsk utredning och behandling, dels en juridisk ändring av könstillhörigheten, som innebär att folkbokföringen ändras.

Rättsliga rådet prövar alla ansökningar samt lämnar tillstånd till könskorrigerande ingrepp i könsorganen och avlägsnande av könskörtlar (kastrering). Lagen har setts över och flera av de krav som tidigare funnits för att rådet ska kunna fastställa att en sökande tillhör det andra könet har numera tagits bort. Det har gjort att rådets prövning förenklats.

Mer om fastställande av könstillhörighet, lagar och blanketter hittar du i menyn till höger.