Socialstyrelsen uppfyller riktlinjer om öppna data

Publicerad:
Socialstyrelsen får godkänt på PSI-datakollen.se där det går att se i vilken grad svenska myndigheter följer E-delegationens riktlinjer om öppna data. Hittills är det enligt Vinnova bara ett 20-tal av Sveriges fler än 600 myndigheter som fått godkänt.

PSI står för Public Sector Information. På webbplatsen PSIdatakollen.se går det att se i vilken grad offentliga institutioner uppfyller E-delegationens vägledning för PSI-direktivet, som syftar till att göra offentlig information mer tillgänglig.

– Vi vill att fler får tillgång till vår information och att företag och andra kan använda vår information för att utveckla nya produkter och tjänster, säger David Svärd, projektledare på Socialstyrelsen.

Nationella riktlinjer och statistikdatabasen som öppna data

Socialstyrelsen lanserade under förra året webbsidan PSI-data – information tillgänglig för vidareutnyttjande. Ett första steg var att lägga upp alla nationella riktlinjer för vård och omsorg som öppna data. Nu finns det även en länk till statistikdatabasen där.

– Det här året kommer Socialstyrelsen att fortsätta sitt arbete med öppna data. Det känns extra roligt nu när vi vet att vi ligger i framkant bland myndigheterna i Sverige, säger David Svärd.