Ny webbplats ska locka fler att hjälpa barn och unga

Publicerad:
Sedan många år har kommunerna haft svårt att rekrytera privatpersoner till uppdrag som exempelvis god man, kontaktperson eller jourhem. Med hjälp av en helt ny webbplats, Mininsats.se, vill Socialstyrelsen se till att det blir ändring på det.

Nu lanseras den nya webbplatsen där man kan läsa om vad de olika uppdragen innebär och vad som krävs för att få bli exempelvis god man till ett ensamkommande barn. På webbplatsen möts besökaren av den retoriska frågan: ”Vill du göra en insats för ett barn?”, och sedan presenteras ett tjugotal autentiska bildsatta berättelser där människor delar med sig av sina erfarenheter av olika uppdrag som kontaktperson, kontaktfamilj, jourhem, familjehem, god man eller särskild förordnad vårdnadshavare. Tanken är att berättelserna ska bidra till att väcka intresse för att vilja hjälpa barn och unga och hitta ett uppdrag som kan passa in i sin egen livssituation.

I en av berättelserna, där alla personer är avidentifierade, berättar en man i 30-årsåldern som varit kontaktperson för en tonårskille om sin erfarenhet:

– Idag känns han nästan som en lillebror för mig, säger han.

God personkemi och engagemang gör skillnad

Tonåringen hade stora problem, både i skolan och med familjen. Han hade misskött sig så mycket att familjen sagt upp kontakten och sov på soffan hos kompisar när socialtjänsten fick kontakt med honom.

– Det var en kille jag hade mycket gemensamt med. Han hade liksom jag spelat mycket fotboll innan hans familj vände honom ryggen.

Det hade kunnat gå illa för den här killen, men god personkemi, engagemang och tydliga mål gjorde att han med hjälp av sin kontaktperson kom på rätt spår. Idag har han körkort, jobb och har flyttat hem till sin familj igen.

Sedan många år har kommunerna, som ansvarar för uppdragen, haft svårt att rekrytera privatpersoner med rätt förutsättningar och förväntningar. Dessutom ställdes många kommuner inför ytterligare prövningar under hösten 2015 när det var många ensamkommande barn som sökte asyl i Sverige. Detta gjorde att regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att öka kunskapen om vad uppdragen innebär och att sprida information om att fler personer behövs.

Filmer kommer att spridas i sociala medier

Under våren kommer även filmer att produceras som ger en bild av hur personer som själva fått en insats har upplevt det men också filmer där personer som själva har uppdrag att stödja barn och unga får berätta om sina erfarenheter. Mer information om kampanjen och filmerna kommer att spridas via sociala medier som Facebook och Instagram.

Hela 23 procent av de tillfrågade i en enkätundersökning som TNS Sifo gjorde på uppdrag av Socialstyrelsen förra våren kunde tänka sig att ta ett uppdrag för att hjälpa barn och unga. Samtidigt konstaterades att det bara var fem procent av de som tillfrågades som också hade ställt upp som kontaktfamilj eller kontaktperson. Enligt undersökningen var det bara två procent av svenskarna som någon gång haft ett uppdrag som god man. I december 2017 ska en ny sådan undersökning göras och förhoppningen är då att ännu fler ska kunna tänka sig att göra en insats för ett barn.