Donationsveckan ska få fler att ta ställning

Publicerad:
Mellan den 6-12 oktober 2014 pågår donationsveckan i Sverige. Kampanjveckan som för femte året i rad uppmärksammar organ- och vävnadsdonation och ska få fler att ta ställning.

Omkring 700 svenskar väntar på transplantation av ett eller flera organ, de flesta väntar på en ny njure. För att rädda liv och för att slippa lämna över till anhöriga att fatta ett kanske svårt beslut, är det viktigt att fler gör sin vilja känd. 

–Förra året inkom över 7000 anmälningar till donationsregistret under donationsveckan. Det kan jämföras med en vanlig vecka då det inkommer mellan 400-1000 anmälningar, så veckan har effekt, säger Josefina Eggertson Meyer, utredare på Socialstyrelsen. 

Om donationsveckan 
Donationsveckan initieras av Socialstyrelsen och sammanfaller alltid med den europeiska donationsdagen som i år infaller den 11 oktober. 

Donationsveckan arrangeras av lokala sjukhus och patientföreningar som själva bestämmer hur de vill uppmärksamma veckan genom lokala aktiviteter som utdelning av informationsmaterial, föreläsningar eller annan kampanjverksamhet. På en del orter är man även synlig ute bland allmänheten på gator och torg med donationskort och annat informationsmaterial. 

Så tar du ställning 
Det finns tre sätt att göra sin vilja känd. Alla sätt är lika giltiga och det är alltid den senaste uppgiften som gäller:

  • Informera dina närstående
  • Fyll i ett donationskort (finns på apotek och vårdcentraler)
  • Anmäl dig i donationsregistret.

Du kan använda ett eller flera av dessa sätt, men oavsett på vilket sätt du tar ställning är det bra om du gör din vilja känd för närstående.