Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor./
/
/

Färre drabbas och dör i stroke

den 6 december 2017 kl. 09:00 Nyhet

Cirka 26 500 personer drabbades av stroke under 2016, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Både insjuknande och dödlighet i sjukdomen har minskat stadigt under 2000-talet. Men det finns regionala skillnader.

Stroke förekommer i alla åldrar men är betydligt vanligare bland äldre än yngre personer. Statistiken visar också att det är vanligare att män insjuknar i sjukdomen än kvinnor. Även dödligheten är högre hos män än hos kvinnor.

– Det kvinnliga könshormonet östrogen tros vara en skyddande faktor som kan vara en delförklaring till skillnaderna. Men fler studier behövs på området, säger Maria State, utredare på Socialstyrelsen.

Minskning i insjuknande och dödlighet

Under 2000-talet har både antalet strokefall och antalet döda per 100 000 invånare minskat stadigt. Mellan 2002 och 2016 rör det sig om en minskning på närmare 40 procent – både för kvinnor och män.

– Att färre insjuknar beror främst på att de förebyggande insatserna vid förmaksflimmer har utvecklats. Behandling med blodförtunnande läkemedel har varit revolutionerande för strokevården, säger Maria State.

Regionala skillnader i andel som dör

Den nya statistiken visar att det finns regionala skillnader i andelen döda inom 28 dagar efter insjuknande. Högst dödlighet går att se i Kalmar och Södermanland, med drygt 30 respektive 29 procent. Lägst var dödligheten i Kronoberg, Västmanland, Stockholm, Uppsala och Jämtland. Där var andelen avlidna inom 28 dagar efter insjuknande mindre än 24 procent.

– Socialstyrelsen presenterade i de nationella riktlinjerna för vård vid stroke bästa tillgängliga kunskap inom området. De kan ses som ett verktyg för landsting att optimera sina processer, säger Maria State.

 

 

Kontakt

Maria Öman
Statistikfrågor
075-247 34 87

Maria State
Sakfrågor
075-247 47 76