Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor./
/
/

Nytt informationsmaterial om hur man kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd

den 11 december 2013 kl. 12:10 Nyhet

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt, men ändå något som oroar många blivande och nyblivna föräldrar. Socialstyrelsen publicerar nu ett nytt informationsmaterial som ska fungera som stöd för hälso- och sjuk-vårdspersonal i rådgivande samtal med föräldrar.

Sedan 1994 har Socialstyrelsen publicerat informationsmaterial med råd om hur man som föräldrar kan förebygga risken för plötslig spädbarnsdöd. Materialet har uppdaterats i takt med att nya forskningsrapporter kommit ut. Råden har inneburit att plötslig spädbarnsdöd har minskat kraftigt.

– Tanken är att det här materialet ska fungera som ett tillägg när hälso- och sjukvårdspersonal har rådgivande samtal med blivande och nyblivna föräldrar, säger Kerstin Nordstrand, projektledare på Socialstyrelsen.

Råden bygger på forskning

Forskningen som ligger till grund för informationsmaterialet har mynnat ut i sex punkter.

  • Låt spädbarnet sova på rygg
  • Avstå från nikotin
  • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig
  • Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng
  • Amma om det är möjligt
  • Napp kan användas när spädbarnet ska sova

Råden att låta barnet sova på rygg, att som förälder avstå från nikotin och att hålla barnets ansikte fritt, har störst betydelse för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Vägledning till våren

Under våren 2014 publicerar Socialstyrelsen även en vägledning för hälso- och sjukvårdspersonalen där forskningsstödet presenteras.

– Informationsmaterialet vi publicerar i dag tydliggör att vi stödjer våra råd på forskning och inte på tyckande, avslutar Kerstin Nordstrand.

Ladda ner eller beställ

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd

Kontakt

Kerstin Nordstrand
075-247 33 98