Andra mammor berättar

Här berättar fem kvinnor om sina upplevelser av att bli mamma. Varje berättelse är unik och handlar om känslor, oro, sömnbrist och amning. Men också om villkorslös kärlek. Hur har de löst sina utmaningar under den första tiden som mamma? Livet efter förlossningen kanske inte alltid blir som du tänkt dig, men det kan bli bra ändå!

Sabina
"Det är viktigt att ta hand om sig själv för att orka ta hand om sitt barn"
Sabina är en tävlingsmänniska som gillar att prestera. Inför förlossningen tänkte hon: Smärtstillande? Det är bara att härda ut! Men det blev inte som hon tänkt sig. Efter 52 timmar slutade förlossningen med akut kejsarsnitt. Här berättar Sabina om sina insikter kring att bli mamma. Om hur viktigt det är att ta hand om sig själv för att orka ta hand om någon annan. Och om vändpunkten när hennes barnmorska uppmanade henne att sluta amma.
Lovisa
"Även om saker inte blir som du tänkt dig. Så kan det bli väldigt bra ändå"
Lovisas dotter föddes med ett allvarligt hjärtfel. Hon tvingades genomgå en stor hjärtoperation endast fem månader gammal. Här berättar Lovisa om när oron som förstagångsförälder plötsligt handlar om liv och död. Om hur man kan känna som mamma till ett sjukt barn, och varför man inte ska jämföra sig med andra.
Maryam
"Flytande på ett hav av känslor"
Innan Maryam fick sitt första barn fokuserade hon bara på förlossningen. Hon trodde att hon kunde och visste vad som väntade sen. Men verkligheten visade något helt annat. Hör Maryam berätta om tiden efter. Om hur det känns att vara flytande på ett hav av känslor: När amningen inte fungerar som man tänkt sig. När sömnbristen gör att hjärnan slutar fungera. När oron tar över och känslorna gör att man gråter konstant. Men också om lycka och kärlek, och att det blir bättre med tiden.
Ellen
”För varje grej man klarar blir man tryggare och tryggare”
Ellen har en medfödd CP-skada som innebär att hon har problem med balansen. Under graviditeten var hon orolig över hur hennes mammaliv skulle bli: Kommer jag att kunna bära mitt barn som andra? Kommer jag att kunna amma? Ellen läste på om allt för att hela tiden ligga steget före. Trots all oro, fungerade det mesta bättre än förväntat. Här berättar Ellen om hur hon hittat lösningar i sin vardag för att få livet som nybliven mamma att fungera. Om hur det viktigt det är att vara trygg i förberedelsen. Men ändå inte riktigt veta hur det blir förrän man verkligen är där.
Jessica
"Kommer de att överleva?"
När Jessica var på ultraljud i vecka nio fick hon och hennes man beskedet att de väntade tvillingar. Jessica blev inte glad, och skämdes över sina känslor. Men när den första chocken lagt sig började hon njuta av sin tvillinggraviditet. Den blev dock alltför kort. Barnen föddes för tidigt, redan i vecka 26. Sedan följde veckor bland slangar och apparater på sjukhuset. Hör Jessica berätta om oron över att inte veta om ens barn kommer att överleva. Om hur vården fungerar när det handlar om liv och död. Och om glädjen att idag vara mamma till två fyraåringar!
Senast uppdaterad:
Publicerad: