Om riktlinjerna för MS och Parkinsons sjukdom
Status för riktlinjerna
En slutlig version av dessa riktlinjer är nu färdig. Så tar vi fram nationella riktlinjer
Om riktlinjerna för MS och Parkinsons sjukdom
Detta är första gången som Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för MS och Parkinsons sjukdom. Riktlinjerna är en del av regeringens satsning på vården för personer med kroniska sjukdomar. Syftet med riktlinjerna är att fungera som ett stöd för beslutsfattare när de ska fördela resurser inom hälso- och sjukvården.
Riktlinjerna för vård vid MS och Parkinsons sjukdom ger vägledning på gruppnivå och omfattar följande områden inom både MS- och Parkinsonvården:
- diagnostik
- behandling av grundsjukdomen
- symtomatisk behandling
- kontinuerlig uppföljning
- rehabilitering.
Så berörs vårdgivare och beslutsfattare
Tillämpning av kunskapsbaserade metoder har stor betydelse för att behandling av MS och Parkinsons sjukdom ska lyckas. Riktlinjerna bidrar till att sprida kunskap och tydliggör för beslutsfattare och vårdgivare vilka metoder som bör införas eller få utökade resurser och vilka som eventuellt bör minskas eller avvecklas helt.
Så berörs patienter, brukare och deras närstående
Riktlinjerna innebär att hälso- och sjukvården kan erbjuda patienterna en kunskapsbaserad och därmed god och säker vård. De medför även att vården blir mer likvärdig oavsett var man bor, eftersom hälso- och sjukvården får samma kunskap att utgå ifrån.
Samarbete med experter
I arbetet med att ta fram riktlinjerna har vi samarbetat med externa experter inom vården för MS och Parkinsons sjukdom, totalt cirka 60 personer, som har bred kompetens och stor klinisk erfarenhet. Många av dessa experter har arbetat med att ta fram det vetenskapliga underlag som ligger till grund för rekommendationerna. Andra experter har arbetat med att rekommendera och rangordna de olika tillstånds- och åtgärdskombinationerna och i det arbetet har också två patientföreträdare deltagit.
Indikatorer och målnivåer
Socialstyrelsen har tagit fram indikatorer för de nationella riktlinjerna för MS och Parkinsons sjukdom. Indikatorerna är verktyg för att följa upp hur riktlinjerna används och påverkar praxis i hälso- och sjukvården.
Vi har även tagit fram målnivåer för ett antal av indikatorerna. Målnivåerna anger hur stor andel av en patientgrupp som bör komma i fråga för en viss undersökning eller behandling. Målnivåer kan användas som en utgångspunkt vid förbättringsarbeten eller som en hjälp i styrning och ledning av hälso- och sjukvården.