Senaste versionen av HSLF-FS 2017:80 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om legitimation för yrke inom hälso- och sjukvården vid utbildning från tredjeland;
Observera att det är den tryckta versionen av författningen som gäller. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. För uppgift om använda bemyndiganden och ikraftträdandebestämmelser, se respektive författning.
Ändrad: HSLF-FS 2021:10
Senaste lydelse: Gäller från och med 2021-07-01
Inledande bestämmelser
Tillämpningsområde
1 § Dessa föreskrifter ska tillämpas vid Socialstyrelsens prövning av förutsättningarna för den som har genomgått sin utbildning i tredjeland att få legitimation i Sverige för ett sådant yrke som anges i tabellen i 4 kap. 1 § patientsäkerhetslagen (2010:659).
Föreskrifterna gäller inte för den som har yrkeskvalifikationer vilka förvärvats eller erkänts i en annan stat än Sverige inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller i Schweiz i enlighet med 5 kap. patientsäkerhetsförordningen (2010:1369).
Författningens innehåll
2 § I författningen finns bestämmelser och rekommendationer som kompletterar kraven i 6 kap. 1 § första stycket patientsäkerhetsförordningen (2010:1369) om
–– kompletterande utbildning och praktisk tjänstgöring,
–– nödvändiga kunskaper i svenska författningar, och
–– nödvändiga kunskaper i svenska, danska eller norska språket.
Definitioner och uttryck
3 § De definitioner och uttryck som används i patientsäkerhetslagen (2010:659) och patientsäkerhetsförordningen (2010:1369) har samma betydelse i denna författning.
I författningen används beteckningen tredjeland för ett land utanför EES. Beteckningen används dock inte för Schweiz.
Förutsättningar för att få legitimation
4 § Den som har genomgått sin utbildning i tredjeland ska efter ansökan få legitimation för yrket i Sverige, om han eller hon uppfyllerkraven antingen i 5–9 §§ eller i 10 §.
Legitimation utan kompletterande högskoleutbildning
Jämförbar utbildning
5 § Sökanden ska ha genomgått en utbildning för yrket i tredjeland som till längd, nivå och innehåll väsentligen överensstämmer med den svenska utbildningen för motsvarande yrke.
Kunskapsprov
6 § Om Socialstyrelsen har beslutat att sökanden ska göra ett kunskapsprov, ska han eller hon ha genomfört provet och fått godkänt resultat.
Praktisk tjänstgöring
7 § Sökanden ska ha fullgjort praktisk tjänstgöring i svensk hälso- och sjukvård under den tid, i den omfattning och på det sätt som Socialstyrelsen har beslutat om för honom eller henne.
I de fall Socialstyrelsen har beslutat att sökanden ska göra ett sådant prov som anges i 6 §, ska han eller hon ha fått godkänt på det innan ett beslut om praktisk tjänstgöring fattas och tjänstgöringen påbörjas.
För kiropraktorer finns särskilda bestämmelser om praktisk tjänstgöring i 6 kap. 2 § patientsäkerhetsförordningen (2010:1369) för den som har examen som Doctor of Chiropractic vid en utländsk högskola eller motsvarande utbildning.
Kunskaper i svenska författningar
8 § Sökanden ska ha gått den kurs i svenska författningar som Socialstyrelsen har beslutat om för honom eller henne och blivit godkänd.
Språkkunskaper
9 § Sökanden ska ha visat att han eller hon har nödvändiga kunskaper i svenska, danska eller norska språket.
Allmänna råd
Nödvändiga kunskaper i svenska språket kan visas genom intyg om godkänt resultat i Svenska 3, i Svenska som andraspråk 3 eller från någon annan kurs som ger behörighet till högskolestudier. Även intyg om godkänt resultat på något prov som ger behörighet till högskolestudier kan godtas.
Nödvändiga kunskaper i danska eller norska språket kan visas genom intyg om godkänt resultat på sådana prov som ger behörighet till högskolestudier i Danmark eller Norge.
Nödvändiga kunskaper i svenska, danska eller norska språket kan vidare visas genom godkänt resultat på prov i något av dessa språk på nivå C1 enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS).
Legitimation efter kompletterande högskoleutbildning
10 § Sökanden ska ha genomgått en utbildning enligt förordningen (2008:1101) om högskoleutbildning som kompletterar avslutad utländsk utbildning och blivit godkänd.
Psykologer ska därutöver ha fullgjort praktisk tjänstgöring enligt 3 kap. 9 § patientsäkerhetsförordningen (2010:1369). (HSLF-FS 2021:10)