Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor./
/

Stöd och utbildning

Ett fall för teamet är en webbutbildning om att förebygga fallolyckor. Den riktar sig till dig som jobbar inom hälso- och sjukvård och social omsorg.

För att lyckas med fallprevention krävs samlad kompetens från olika professioner. ”Ett fall för teamet” fokuserar på ett teambaserat arbetssätt och systematiskt kvalitetsarbete.


Titta gärna på filmen och få en kort introduktion till utbildningen.

Filmer på socialstyrelsen.se visas inte i Explorer. Prova att använda en annan webbläsare såsom Chrome, Firefox, Safari eller Edge.

Syftet med utbildningen

Det övergripande syftet med utbildningen är att bidra till ökad kunskap om fallprevention samt uppmuntra till ett teambaserat, systematiskt arbete för att förebygga fallhändelser och olyckor.

Vem riktar sig utbildningen till?

Utbildningen vänder sig till:

 • omsorgspersonal
 • sjuksköterskor
 • handläggare
 • fysioterapeuter
 • arbetsterapeuter
 • läkare
 • chefer
 • MAS, MAR och SAS.

Oavsett vilken vård- och omsorgsverksamhet du arbetar inom, kan webbut-bildningen formas utifrån de specifika och lokala förutsättningar och möjligheter som finns inom din verksamhet.

Det här innehåller utbildningspaketet

Du får med ”Ett fall för teamet” både teoretiskt såväl som praktiskt stöd. Den visar på patientens eller brukarens väg genom vård- och omsorgsprocessen och fokuserar på hur målgrupperna arbetar med förebyggande insatser för äldre och personer med funktionsnedsättningar. Utbildningen ger kunskaper om:

 • ett teambaserat, systematiskt fallförebyggande arbetssätt
 • vanligt förekommande fallrisker hos olika grupper
 • fallförebyggande insatser och åtgärder

Utbildningen innehåller också kunskapstest och det finns möjlighet att skriva ut kursbevis.Till webbutbildningen finns också övningsuppgifter och en handledning som ger stöd och förslag på hur utbildningen kan genomföras.

Var finns utbildningen?

Du hittar ”Ett fall för teamet” på Socialstyrelsens utbildningsportal. Utbildningen är gratis för alla verksamheter. För att starta utbildningen måste du logga in. Om du är ny användare behöver du först registrera dig och fylla i dina användaruppgifter.

 

Lämna gärna synpunkter på utbildningen

Socialstyrelsen planerar att utveckla webbutbildningen och komplettera med ytterligare stöd för kunskap och implementering. En första utvärdering och uppdatering är inplanerad under 2018. Vi vill därför gärna få kontakt med verksamheter som jobbar inom hälso- och sjukvården och den sociala omsorgen och som har eller planerar använda utbildningen för att stärka medarbetarnas kompetens. Du vänder dig till Karin Thorheim, kontaktuppgifter finns i högerspalten.

Kontakt

Karin Thorheim
075-247 31 63