Ett flexibelt utbildningsmaterial för bättre möten

Fokus i utbildningsmaterialet är att ge stöd till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården när du möter patienter där psykisk ohälsa påverkar patientens kommunikations-och funktionsförmåga. Materialet utgår från att ett gott bemötande är en förutsättning för alla patienter oavsett om personen har psykisk ohälsa eller inte. Du kan använda materialet när och hur du vill, enskilt eller tillsammans. Nedan visar ett färdigt utbildningspaket.

Film
”Det är bara när det gör ont som jag kan glömma allt annat.”
Maja och hennes pappa åker in akut efter att hon har skurit sig. Det är inte första gången det händer. Filmer utgår från verkliga berättelser i vården. Vad är det vi inte ser?
Reflektionsfrågor (ladda ner pdf)

Du kan ta hjälp av frågor för att reflektera över filmer och egna möten. Reflektioner innehåller till exempel frågor som ”Hur reagerar jag i mötet och varför reagerar jag som jag gör?”

Utgiven av Socialstyrelsen, 2019
Fem steg till ett bättre möte (ladda ner pdf)

Konkreta verktyg för möten och samtal. Fem steg till ett bättre möte visar att det inte är någon skillnad på att möta en människa med psykisk ohälsa och att möta vem som helst.

Utgiven av Socialstyrelsen, 2019
Se mig - nycklar för sorg och ledsenhet (ladda ner pdf)

Nycklar visar hur du kan bemöta känslor och beteenden som kan uppstå i mötet med patienter. Till exempel kan gråt kan ha många olika orsaker som du inte kan gissa dig till i mötet.

Utgiven av Socialstyrelsen, 2019
Ta del av våra utbildningspaket
Publicerad: