Den pågående pandemin kan innebära en stor förändring för eleverna i skolans miljö men framför allt för de elever som får distansundervisning. Den nya situationen kan innebära en ökad risk för påfrestningar i hemmet, vilket bland annat kan leda till otrygghet och utsatthet för barn och unga. Av den anledningen är det viktigt att ha en särskild uppmärksamhet kring de elever som far illa eller riskerar att fara illa av olika skäl. Det kan handla om elever med en stark oro för sin egen eller närståendes hälsa eller familjens ekonomi. Det kan också handla om elever som blir mer isolerade av att tillbringa mycket tid i hemmet eller som lever under dysfunktionella hemförhållanden, med risk för att exempelvis utsättas för eller bevittna våld och övergrepp.
Det är alltid viktigt med samverkan mellan olika professioner och aktörer. Samverkan kan vara viktigt redan i ett tidigt skede, för att snabbt fånga upp den enskilde elevens behov, att motivera eleven och föräldrarna till att söka hjälp eller att erbjuda dem stöd i kontakten med till exempel socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Samverkan är också angeläget om det finns oro för att barnet ska fara illa - då ska en orosanmälan göras.
Du som är anmälningsskyldig ska genast anmäla till socialtjänsten om du
i din yrkesroll misstänker eller får kännedom om att ett barn far illa. Anmälningsskyldigheten gäller all personal i skolan. Den gäller också personal som arbetar med barn och unga i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet. Anmälan ska göras genast till socialtjänsten i den kommun eller stadsdel där barnet bor. Som anmälare behöver du inte vara säker på att barnet far illa, det räcker att du misstänker det. Det är socialtjänsten som ska utreda barnets situation och bedöma om barnet behöver skydd eller stöd.
Socialstyrelsens handbok (pdf)
Vägledning för elevhälsan (pdf)
Socialtjänstlagen på riksdagens webbplats
Skolverkets information om skolans ansvar för barn som far illa