Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor.Sjukgymnast blir fysioterapeut

Fysioterapeut blir ny yrkestitel för sjukgymnaster från den 1 januari 2014. Båda yrkestitlarna är skyddade. Den som har legitimation som sjukgymnast kan fortsätta vara yrkesverksam med titeln sjukgymnast.

Beslutet om att fysioterapeut ska bli yrkestitel för sjukgymnaster innebär även att sjukgymnastexamen kommer att byta namn till fysioterapeutexamen. Det är dock samma utbildning som tidigare.

De som har behörighet som sjukgymnast sedan tidigare

De som är legitimerade sjukgymnaster och vill behålla sin legitimation och titel behöver inte göra någonting. Titeln sjukgymnast finns kvar och förblir skyddad yrkestitel så länge det finns verksamma sjukgymnaster som väljer att behålla titeln sjukgymnast.

Det går också att få en ny legitimation som fysioterapeut. Det gäller både de som är utbildad i Sverige, EU och annat land. De ansöker om legitimation genom att skicka in Socialstyrelsens ansökningsblankett och sitt personbevis. De ska också betala ansökningsavgiften.

De som inte har behörighet som sjukgymnast sedan tidigare

De som tidigare har kallat sig fysioterapeuter, men som inte är utbildade sjukgymnaster, får efter den 1 januari 2014 inte längre kalla sig fysioterapeuter.

De som har examen som sjukgymnast och ansöker om legitimation för första gången

De som har examen som sjukgymnast och ansöker om legitimation efter den 1 januari 2014 kommer att få yrkestiteln fysioterapeut, eftersom det inte är möjligt att få legitimation med yrkestiteln sjukgymnast efter den 1 januari 2014.

De ansöker om legitimation genom att skicka in Socialstyrelsens ansökningsblankett, en kopia av sitt examensbevis och sitt personbevis. De ska också betala ansökningsavgiften.

Det går inte att använda båda titlarna

Observera att det inte går att använda båda titlarna. Den som får titeln fysioterapeut kan inte längre använda titeln sjukgymnast.

Att ansöka om legitimation som fysioterapeut

Mer information om vad som gäller vid ansökan om legitimation som fysioterapeut finns på sidorna