Bild med texten Jag är rom

Vi uppmärksammar romernas nationaldag

Publicerad:
Den 8 april fyller romernas internationella nationaldag 50 år och samma dag lanserar Länsstyrelsen Stockholm kampanjen Jag är rom! Socialstyrelsen uppmärksammar dagen med ett nytt tema om nationella minoriteter på Kunskapsguiden.

I samband med 50-årsjubileumet av internationella Romadagen den 8 april lanserar Länsstyrelsen i Stockholms län kampanjen Jag är rom! Kampanjen ska bidra till att stärka romska barns och ungas identitet och framtidstro men också till att motverka antiziganism, det vill säga rasism riktad mot romer. I kampanjen lyfter Länsstyrelsen fram romska förebilder genom att publicera personporträtt på sin webbplats www.jagärrom.se.

Internationella Romadagen firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971.

Nytt tema om nationella minoriteter

I samband med den internationella Romadagen lanserar vi ett nytt tema på Kunskapsguiden om nationella minoriteter. Här finns bland annat information om strategin för romsk inkludering, brobyggare som metod för stöd i arbetet och massor av länkar och lästips för den som vill fördjupa sig.

Under temat finns främst information om romer men även en del om samer. Vi kommer framöver att bygga ut informationen till att omfatta samtliga fem minoriteter i Sverige: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.