Uppskattad verksamhet för äldre öppnar igen

Publicerad:
Många öppna verksamheter inom äldreomsorgen kommer nu igång igen efter att ha varit stängda under pandemin. I Tibro har träffpunkt Solsidan öppnat – om än i begränsad skala. Flera försiktighetsåtgärder har vidtagits.

– Vi har väntat länge på att få starta upp. Många äldre känner sig ensamma och har ett stort behov av att få komma hit, säger Jenny Johansson, enhetschef på Tibro kommun.

Träffpunkt Solsidan är en öppen verksamhet dit pensionärer kan komma för att träffa andra äldre och fika eller delta i aktiviteter som qi gong, biljard och musik-quiz. Det finns också ett läsrum där besökarna kan låna böcker, och ett må bra-rum där de till exempel kan koppla av i en massagefåtölj.

På grund av pandemin har verksamheten hållit stängt sedan mars 2020, med undantag för ett kort öppethållande i oktober innan den andra vågen kom och man fick stänga igen. Det har varit långa och svåra månader för många.

– Under tiden som vi har hållit stängt har vi försökt hitta andra sätt att jobba på. Vi har haft telefonkontakt med några av de som brukar besöka oss och arrangerat promenader när det inte varit för kallt, säger Jenny Johansson.

Men i början av maj i år kom verksamheten igång igen, efter att man gjort en riskbedömning och fastställt en handlingsplan. En rad försiktighetsåtgärder har vidtagits för verksamheten. Besökarna bokar till exempel sina besök i förväg, och man har begränsat antalet personer som får vistas i lokalen samtidigt. Det är avståndsmarkeringar på golven för att underlätta att kunna hålla avstånd, och handsprit utplacerat i lokalerna.

– Mycket hänger ju också på det egna ansvaret hos de som besöker oss, vilket vi pratar om. Det är ju vuxna kloka människor. Och vi märker att det finns ett stort behov av att prata om situationen som varit under pandemin. Hur man har känt och upplevt tiden innan man blev vaccinerad, säger Jenny Johansson.

Försöker bedriva aktiviteter utomhus

Under de första veckorna kommer verksamheten att fokusera på hälsa och välbefinnande för både kropp och knopp, vilket man tror är viktigt efter den tid som varit.

– Om vädret tillåter kommer vi att försöka bedriva flera aktiviteter utomhus. Bland annat gymnastik och bingopromenader. Vi har också en ganska stor uteplats där vi kommer att ha kaffeserveringen så ofta det går, säger Jenny Johansson.

Foto: Tibro kommun