Ökat anseende för Socialstyrelsen

Publicerat:
Det blev en ny topplacering för Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. På Dagens Medicins årliga lista över de mäktigaste inom svensk hälso- och sjukvård kommer hon tvåa – efter socialminister Lena Hallengren.

Olivia Wigzell beskrivs av Dagens Medicin som ”absolut tyngst av samtliga generaldirektörer med en samordnande roll för svensk sjukvård”.

- Det är förstås väldigt glädjande och det är ett mått på tyngden och förtroendet för Socialstyrelsen, säger Olivia Wigzell.

Förra året var hon fyra på maktlistan. I motiveringen skriver tidningen att hon ”har ansvar för två stora framtidsfrågor för vården nu när kunskapsstyrning och högspecialiserad vård ska realiseras. Beskrivs som en stjärnbyråkrat och en lågmäld ledare som samtidigt är synlig i sociala medier”.

Samtidigt ökar också allmänhetens anseende för Socialstyrelsen. Enligt undersökningsföretaget Kantar Sifos årliga anseendeindex som publicerades i Almedalen på måndagen ökar myndighetens anseendeindex med fyra punkter – från 16 till 20. Genomsnittet för de undersökta myndigheterna är 32.

- Att vi ökar vårt anseende betyder att vi är på rätt väg och är ett bra kvitto för oss, säger Olivia Wigzell.