Två händer som sträcker sig mot varandra

Ny webbutbildning ger stöd i att möta personer som kan ha tankar om suicid

Publicerad:
Socialstyrelsen har tagit fram webbutbildningen Förebygga suicid – om bemötande i socialtjänsten. Den handlar om hur du som arbetar i socialtjänsten kan samtala med människor som mår psykiskt dåligt och kan ha suicidala tankar.

Utbildningens syfte är att ge deltagaren en ökad trygghet i att hantera svåra samtal med personer som kan ha tankar på att ta sitt eget liv. Genom att våga prata om det som är svårt och lyssna på den person du möter kan du göra stor skillnad. Utbildningen vänder sig till alla som arbetar inom socialtjänsten, både utförare, handläggare och chefer.

Om utbildningen

Utbildningen består av texter, filmer och ljudfiler. Du kan ta del av utbildningen både genom dator, smart mobil och surfplatta. Utbildningen tar cirka 60 minuter att genomföra och är uppdelad i tre olika kapitel:

  • Ett möte kan göra skillnad – här får du lära dig om hur socialt arbete kan vara suicidpreventivt.

  • Samtala och motivera – här får du se exempel i filmer om hur du kan bemöta någon med suicidala tankar och hur motiverande samtal skulle kunna vara ett verktyg att använda för att du ska känna dig trygg i ditt bemötande med personer som överväger självmord.

    • Individens behov och förmågor i centrum – här beskrivs vikten av att samverka med hälso- och sjukvården och hur ett SIP-möte går till.

Här hittar du utbildningen