Två leende sjuksköterskor går mellan patienter

Nya intyg för sjukvården från 1 mars

Publicerad:
Enligt Socialstyrelsens nya föreskrifter ska flera av de intyg som vården och vårdcentraler använder sig av, ersättas den 1 mars. Eftersom de gamla intygen då blir ogiltiga kan det vara bra att redan nu uppdatera system och databaser med de nya intygen.

Socialstyrelsens nya föreskrifter berör i stort sett alla verksamheter inom hälso- och sjukvården. I princip varenda vårdcentral i landet utfärdar intyg så det är en väldigt bred grupp som berörs.

Några av förändringarna är att exempelvis det gamla vårdintyget, som används när någon omhändertas för psykiatrisk tvångsvård, nu delats upp i tre olika intyg. Andra exempel är att intygen för god man och förvaltare som båda har gjorts tydligare än tidigare.

Intygen har alltid funnits att ladda ner från Socialstyrelsens hemsida och så även de nya intygen, men många väljer istället att lägga in dem i sina egna system. De kan även finnas uppladdade i leverantörers databaser och då blir det extra viktigt att vara ute i god tid för att uppdatera med de nya intygen innan de nuvarande blir ogiltiga.