""

Digital påminnelse om att sprita händer

Publicerad:
Inom äldreomsorgen i Helsingborgs stad och Kävlinge kommun har ett digitalt system testats på ett antal äldreboenden för att stödja personalen i arbetet med handhygienen. En liten bricka känner av och signalerar när det är dags att sprita händerna.

– Även om man är utbildad och erfaren och vet om vad man ska göra så finns det tillfällen då man glömmer. Det här är en spännande lösning som ska hjälpa personalen i arbetet med handhygienen och det är roligt att de har velat testa den, säger Robert Skans, innovationsprojektledare på Helsingborgs stad.

En god handhygien är centralt i arbetet för att förebygga vårdrelaterade infektioner. Inte minst nu under coronapandemin. På några äldreboenden i Helsingborgs stad och Kävlinge kommun har man testat ett digitalt påminnelsesystem som stöd till personalen i det här arbetet.

En liten bricka, som personalen fäster någonstans på kläderna, har en sensor som är kopplad till ytterligare två sensorer – en vid dörren till den boendes lägenhet och en på en handspritsbehållare inne i lägenheten. När personalen går in i lägenheten piper brickan till som en påminnelse om de inte går till handspritsbehållaren och spritar händerna.

Kristian Nyberg är undersköterska på Möllebackens särskilda boende i Kävlinge kommun som är ett av boendena där systemet har testats.

– Rent generellt så tycker jag att det här är en jättebra idé som är nyttig. Även om man tror att man alltid ska komma ihåg att sprita händerna så glömmer vi alla någon gång, och då kan det gå illa om man har otur. För egen del så har det också varit bra att jag har testat en variant där brickan vibrerar och inte bara ger ljud eftersom jag har tinnitus. Till en början hörde jag inte signalen men med vibrationer fungerar det bra, säger han.

Har testats i pilotomgångar

Det digitala påminnelsesystemet är Vinnovafinansierat och utvecklat av ett företag i samarbete med Helsingborgs stad och Kävlinge kommun. Coronapandemin födde idén och systemet började testas i slutet av 2020. Förhoppningen är att det ska leda till förbättrad handhygien och minskad risk för smittspridning.

– Det här är ett angeläget projekt där tekniken underlättar vardagen för personalen. Oavsett om det är pandemi eller inte så är det ju oerhört viktigt att minska risken för smittspridning inom äldreomsorgen. Och vi är positiva till att fortsätta använda detta framöver, säger Pontus Liljenberg, utvecklingsstrateg på Kävlinge kommun.

Två pilotomgångar har genomförts och planen är att genomföra en tredje, för att utveckla och förbättra systemet ytterligare.

Bilden: Joakim Guth monterar en sensor på en dörr på Möllebackens särskilda boende i Löddeköpinge. Foto: Kävlinge kommun