Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor./
/
/

Flertal fall av suicid bland ensamkommande asylsökande barn och unga

den 19 februari 2018 kl. 09:00 Nyhet

Förra året identifierades 12 fall av suicid bland ensamkommande asylsökande barn och unga i Sverige. Det visar en kartläggning som Karolinska Institutet gjort på uppdrag av Socialstyrelsen.

– Det är oroande siffror. Asylsökande ensamkommande barn och ungdomar som kommit i kläm i vårt system behöver få hjälp och behandling för att förhindra fler fall av suicid, säger Petra Rinman, chef för Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga.

De allra flesta identifierade fallen av suicid och suicidförsök begås av pojkar och unga män upp till 21 år, som ursprungligen kommer från Afghanistan och som väntar på besked om de ska få asyl i Sverige eller inte.

Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn arbetar sedan förra våren med att sprida kunskap och ge vägledning och stöd till socialtjänsten och hälso- och sjukvården.

– De unga som är svårast att hjälpa är de som hamnat utanför systemet, och som idag hänvisas till frivilligorganisationernas stöd, det är djupt oroande, säger Petra Rinman.

Kontakt

Petra Rinman,
Socialstyrelsen
075-247 40 12

Elisabet Svedberg,
Socialstyrelsen
075-247 41 78

Ellenor Mittendorfer-Rutz, Karolinska Institutet
08-524 820 25