/
/
/

Sjukgymnast blir fysioterapeut 2014

den 19 december 2013 kl. 11:43 Nyhet

Sveriges riksdag har beslutat att fysioterapeut blir ny yrkestitel för sjukgymnaster från den 1 januari 2014. Båda yrkestitlarna är skyddade. Den som har legitimation som sjukgymnast kan fortsätta vara yrkesverksam med titeln sjukgymnast.

Du som inte har behörighet som sjukgymnast sen tidigare

Om du har examen som sjukgymnast och ansöker om legitimation efter den 1 januari 2014 kommer du att få yrkestiteln fysioterapeut, eftersom det inte är möjligt att få legitimation med yrkestiteln sjukgymnast efter den 1 januari 2014. Du ansöker om legitimation genom att skicka in Socialstyrelsens ansökningsblankett, vidimerad kopia av ditt examensbevis, personbevis och betalar ansökningsavgiften.

Du som har behörighet som sjukgymnast sen tidigare

Om du redan har legitimation som sjukgymnast kan du få legitimation som fysioterapeut. Det gäller både dig som är utbildad i Sverige, EU och tredjeland. Du ansöker om en sådan legitimation genom att skicka in Socialstyrelsens ansökningsblankett, personbevis och betalar ansökningsavgiften.

Du kan inte använda båda titlarna

Observera att man inte kan använda båda titlarna. Den som får titeln fysioterapeut kan inte längre använda titeln sjukgymnast.

Handläggningstid mellan två och fyra veckor

Vi uppskattar att handläggningstiden för att få legitimation som fysioterapeut är två veckor. Om du redan har legitimation som sjukgymnast och ansöker om legitimation som fysioterapeut uppskattar vi handläggningstiden till fyra veckor.

Ansökningsavgiften är 700 kronor. Vid ansökan om legitimation gör Socialstyrelsen en kontroll mot belastningsregistret.

Kontakt

Socialstyrelsen
075-247 30 00