Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor./
/
/

Sjukhus kritiseras efter självmord

den 8 oktober 2012 kl. 14:00 Nyhet

Socialstyrelsen kritiserar Länssjukhuset i Kalmar län, sedan en 29-årig kvinna begått självmord. Enligt Socialstyrelsen fanns det en rad brister i omhändertagandet av kvinnan.

Den 29-åriga kvinnan hade i längre perioder vårdats inom psykiatrin. Efter två månader i slutenvård fick hon sommaren 2011 möjlighet att gå ut i sällskap med personal från den psykiatriska kliniken vid Länssjukhuset i Kalmar. Hon berättade då vid flera tillfällen att hon planerade att ta livet av sig, men det bedömdes så småningom att hon ändå kunde gå ut på egen hand.

Vid den första fria utgången kontaktade kvinnan en anhörig och avvek till en annan ort, där hon under natten tog en överdos av receptfria läkemedel som hon blandade med alkohol. Hon återvände till kliniken tidigt på förmiddagen dagen därpå och mådde då illa och var nedkyld. Kvinnan bekräftade också att hon hade tagit stora mängder tabletter och druckit alkohol, uppgifter som också styrktes av en anhörig som följt med till sjukhuset. Ansvarig sjuksköterska försökte flera gånger nå primärjouren, utan att få svar.

Först omkring klockan 13 informerades primärjouren. Det dröjde sedan flera timmar innan ordinerade prover kunde tas på kvinnan för att undersöka om hon var läkemedelsförgiftad. Provsvaren visade att kvinnan intagit stora mängder läkemedel och hon fördes till en medicinsk vårdavdelning. Där blev hon sämre och överfördes till intensivvårsavdelningen. Två dagar senare avled kvinnan på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg dit hon förts sedan hennes tillstånd försämrats ytterligare.

Enligt Socialstyrelsen finns det en rad brister i omhändertagandet av patienten.

– Det är oacceptabelt att det gick över 12 timmar innan man satte in behandling från det att vårdpersonalen fick veta att kvinnan hade intagit stora mängder läkemedel. Här riktar vi kritik mot samtliga inblandade verksamheter. Det är också allvarligt att jourläkaren inte gick att nå via telefon eller personsökare, säger Lennart Pettersson, som är sektionschef vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping.

Senast den 31 januari ska landstinget i Kalmar redovisa vilka åtgärder man har vidtagit efter händelsen.

Kontakt

Presstjänsten
075-247 30 05

Mer hos oss

Pressrum