Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor./

Nyheter

Här kan du läsa nyheter från Socialstyrelsen inom alla ämnen.

Sortera listan på: Populärast Datum Titel

 • Antidepressiva till äldre kan orsaka rubbningar i hjärtrytmen 2019-04-15 10:00

  Nästan 500 000 personer 65 år och äldre använder läkemedel som är klassade med risk att kunna orsaka en ovanlig men livshotande rubbning i hjärtrytmen. Hälften av dessa läkemedel är antidepressiva preparat. Men förebyggande åtgärder och ökad medvetenhet kan minimera risken att drabbas av så kallad hjärtarytmi.

 • Vård för ryggmärgsskadade föreslås bli nationell högspecialiserad vård 2019-04-11 09:00

  Ett nytt område föreslås bli nationell högspecialiserad vård – vården för ryggmärgsskadade. Detta förslag går nu på remiss. Samtidigt har en lista tagits fram med fler än 250 nya förslag till vad som skulle kunna bli nationell högspecialiserad vård. Bland dessa ska nu sållas ut vilka områden som kan gå vidare till nästa steg.

 • Minskad antibiotikaförskrivning inom tandvården – men stora skillnader 2019-04-10 09:00

  Antibiotikaförskrivningen inom tandvården har minskat med ungefär en tredjedel under perioden 2009-2017. Men det finns stora regionala skillnader i förskrivningen, och även mellan Folktandvård och privata mottagningar. Det visar en statistikrapport från Socialstyrelsen.

 • "Nej, Socialstyrelsen vilseleder inte regeringen" 2019-04-05 12:00

  Debattreplik av enhetschef Jonas Bergström och forskare Elizabeth Åhsberg. Svar på debattartikel av Fredrik Tamsen. Publicerad i Läkartidningen den 5 april 2019.

 • Bättre remisshantering kan korta vårdköer 2019-04-05 10:30

  Väntetiderna i hälso- och sjukvården har försämrats under de senaste åren. Skillnaderna mellan regioner, verksamhetsområden och enheter är fortsatt stora. För att förbättra situationen måste tillgängligheten i vården följas upp bättre. Ett förslag är att utveckla remisshanteringen, det visar Socialstyrelsens analyser.

 • Allt fler får antidepressiva läkemedel 2019-04-03 09:00

  Andelen som får antidepressiva läkemedel fortsätter att öka. Den högsta konsumtionen finns bland dem över 85 år, men den största ökningen har skett bland barn och unga. Det visar ny statistik om läkemedel för 2018 från Socialstyrelsen.

 • På väg mot kortare utredningstider inom cancervården 2019-04-01 14:30

  Införandet av standardiserade vårdförlopp har lett till kortare utredningstider vid misstänkt cancer. För flera cancerformer har också skillnader i väntetider mellan såväl patienter och regioner minskat något, vilket tyder på att utredningstiderna blivit mer likvärdiga. Det framgår av den uppföljning som Socialstyrelsen nu har presenterat.

 • Värmeböljan i fjol ansträngande för socialtjänsten 2019-03-29 11:00

  Förra sommarens extremt långvariga och heta värmebölja var en tuff prövning för den kommunala hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Enligt en ny utvärdering från Socialstyrelsen säger de flesta kommuner att man klarade utmaningen relativt väl, men att det också var jobbigt och att krisberedskapen behöver förbättras.

 • Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis 2019-03-28 09:00

  Tusentals fler med psoriasis kan nu få tillgång till mycket effektiva läkemedel efter att Socialstyrelsen idag presenterar de första nationella riktlinjerna för psoriasisvård. "Priserna på TNF-hämmare har sjunkit, vilket gjort att fler patienter nu kommer att kunna erbjudas behandling med dessa preparat", säger Alexandra Karlén, projektledare.

 • Ny information om dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar 2019-03-27 09:00

  Sömnmedlet zopiklon var den enskilt vanligaste substansen bland alla dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar under perioden 2012-2017. Det är också vanligt med olika kombinationer av substanser. Bland överdoser är olika sorters opioider mest förekommande, visar ny information som Socialstyrelsen nu tillgängliggör.

Kontakt

Följ oss på Twitter

Socialstyrelsen på Twitter

Mer hos oss

Pressrum

Sök äldre nyheter