Vi använder kakor för att förbättra webbplatsen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att underlätta ditt besök och för att göra webbplatsen bättre. Läs mer om kakor./
/

Balansera mera- kampanj för att förhindra fallolyckor

Balansera mera – tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen, är en nationell kampanj som årligen genomförs vecka 40, och i år är det den 30 september - 6 oktober. Kampanjen har tre teman: mat, motion och medicin. Kampanjen uppmärksammar hur man själv kan minimera risken för att falla.

Fallolyckor är den olyckstyp i Sverige som orsakar flest akutbesök, inläggningar på sjukhus och flest dödsfall. Varje år faller cirka 70 000 personer och skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus. Drygt 1000 personer dör. De allra flesta som faller är 80 år och äldre, men sanningen är att alla kan falla.

Med åldern ökar risken för att du ska ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet. Det beror på att skelettet blir skörare, samtidigt som många också får sämre syn och balans. Vanligast är skador i höftleden eller handleden.

De flesta som faller gör det hemma i bostaden. Det är vanligare att kvinnor skadar sig, eftersom benskörhet är vanligare hos kvinnor än hos män.

Många fallolyckor kan förhindras

Du kan minska risken för att falla. Det mest effektiva är att äta näringsriktig och god mat, och att träna styrka och balans. Se också över ditt medicinintag tillsammans med en läkare. Ett annat tips är att göra din hemmiljö säkrare

Fler tips för att förebygga fallolyckor

Nytt! Årskalender 2019 - för en säkrare och mer välbalanserad vardag

 Bildspel - tips och råd för att förhindra fallolyckor

Broschyr - tips och råd att förhindra fallolyckor i vardagen (finns översatt till fem språk)

Balans- och styrketräningsprogram för att minska risken för fall

Filmer

Filmer på socialstyrelsen.se visas inte i Explorer. Prova att använda en annan webbläsare såsom Chrome, Firefox, Safari eller Edge.

Animerad film för att förhindra fallolyckor (finns på flera olika språk).

 

Film med tips och råd för att förhindra fallolyckor - anpassad för väntrum

 

För dig som är lokalt engagerad i Balansera mera-kampanjen

Allt kampanjmaterial som går att beställa eller ladda ner finns samlat på sidan Kampanjmaterial 2018. Materialet är kostnadsfritt.

Kontakt

Barbara David
075-247 35 70

Inger Mörk
075-247 35 80

Mer hos oss

Fallskador i vården

Balansera mera på Facebook

På djupet – en podd från Socialstyrelsen – Lyssna på avsnittet om fallolyckor och hur de kan förebyggas.

Ladda ner eller beställ

Här kan du beställa eller ladda ner kampanjmaterial för Balansera mera 2018.