/
/
/

Ansökan om AT (allmäntjänstgöring) som läkare – för utbildade inom EU eller EES

Du som har läst en läkarutbildning i ett annat EU- eller EES-land där det krävs praktisk tjänstgöring efter examen, har möjlighet att göra AT i Sverige.

Om du vill göra AT i Sverige måste du ansöka om rätt att få göra det hos oss. Det gäller inte dig som har en läkarexamen från Danmark. Du kan vända dig direkt till en arbetsgivare för att söka en AT-plats.

Så här ansöker du

När du skickar in din ansökan, skicka med

  • en ifylld ansökningsblankett
  • ett personbevis som inte är äldre än tre månader, om du har svenskt personnummer, eller en kopia av ditt giltiga pass
  • kopior av examensbevis och bilagor där utbildningens längd tydligt framgår.

Blankett för ansökan om att få göra AT i Sverige

När vi har fått in en ansökan där alla dokument som krävs finns med tar det upp till 3 månader innan du får ditt beslut. Ibland behöver vi kompletteringar och då kontaktar vi dig. Det tar längre tid om du behöver komplettera din ansökan.

Så här ska dokumenten översättas

Dokument som är skrivna på svenska, norska, danska eller engelska behöver inte översättas. Översättningen kan göras i alla länder.

Översättning innebär att en auktoriserad översättare översätter dina dokument till svenska eller engelska.

Vi kan inte skicka tillbaka dokument

Vi har inte möjlighet, enligt lag, att skicka tillbaka de dokument som du skickat in till oss i din ansökan.

AT på samma villkor för den som är utbildad i Sverige

Får du rätt att göra AT så gäller samma regler som för den som är utbildad i Sverige. Det innebär bland annat att tjänstgöringen ska avslutas med ett godkänt AT-prov.

Mer om reglerna för allmäntjänstgöring för läkare.

När du har klarat din AT

När du har gjort din AT och klarat AT-provet rekommenderar vi att du söker legitimation i det land där du gick din läkarutbildning. Om du får läkarlegitimation där så kan du som nästa steg ansöka om legitimation hos oss. Om du gör på det sättet kan det underlätta för dig om du i framtiden vill arbeta som läkare i ett annat EU- eller EES-land.

Du kan också välja att söka läkarlegitimation direkt hos oss. Du ansöker då på samma sätt som de som är utbildade i Sverige. Skillnaden är att det tar upp till 3 månader för dig att få ett beslut från det att du har skickat in en komplett ansökan.

Kontakt

Socialstyrelsen
075-247 30 00