Tre tonårstjejer sitter vid vatten och dinglar med benen

Viktigt med tidiga insatser och fokus på barn med störst behov

Publicerad:
Parallellt med att socialtjänsten ställer om till mer tidiga insatser till barn och unga, behöver mer göras för att placerade barn ska ha samma möjlighet till utbildning som sina jämnåriga. Det visar vår lägesrapport för socialtjänstens individ- och familjeomsorg.

Det pågår en omställning i svensk socialtjänst för att nå barn och familjer tidigare och nå ut tidigt med stöd, innan problem växer sig större. En ny socialtjänstlag med fokus på tidiga insatser har aviserats, och hälsofrämjande arbetsmodeller som utökade hembesöksprogram i utsatta områden eller tidiga samordnade insatser från skola, vård och socialtjänst implementeras på flera håll med lovande resultat.

  • Uppföljning av arbete med utökade hembesöksprogram i utsatta områden visar att föräldrar har uppskattat bemötandet, samt att tilliten till socialtjänsten har stärkts. Socialtjänsten har också fått kontakt med föräldrar i ett tidigare skede.
  • En kartläggning visar att familjecentraler skapar möjlighet att möta och stötta föräldrar och barn på ett sammanhållet sätt från flera verksamheter. Detta kan främja hälsa och skapar möjlighet att agera tillsammans innan problem växer sig större.

Placerade barn fortsätter att ha sämre möjlighet till utbildning än jämnåriga

Samtidigt som socialtjänsten ställer om till mer tidiga insatser fortsätter de placerade barnen att ha sämre förutsättningar än sina jämnåriga, till exempel när det gäller utbildning. Att klara skolan tycks vara den enskilt viktigaste faktorn för att placerade barn och unga ska ha goda livsutfall senare i livet.

  • Nya öppna jämförelser visar att knappt hälften av placerade barn och unga var behöriga till gymnasiet vid 17 års ålder (2022). Detta kan jämföras med 85 procent bland icke-placerade barn och unga.
  • Andelen placerade barn med gymnasiebehörighet har inte förändrats de senaste tio åren, om vi ser till dem som var folkbokförda i Sverige vid skolstarten.

Lägesrapporten lyfter fler resultat som rör socialtjänstens arbete med barn och unga:

  • I november 2022 hade drygt 33 100 barn och unga minst en behovsprövad öppenvårdsinsats, vilket är en ökning med ungefär 600 individer sedan 2021. Detta kan till exempel handla om öppenvårdsprogram, personligt stöd eller kontaktperson/familj.
  • Statsbidrag för brottsförebyggande insatser i utsatta områden har haft positiva resultat. Till exempel har det under 2022 finansierat 300 fältarbetare och satsningar på att utveckla föräldraskapsstöd, fritidsaktiviteter, stöd i skolan samt samverkan mellan socialtjänst, skola och polis.
Lägesrapport
Individ- och familjeomsorg – Lägesrapport 2024Artikelnummer: 2024-3-8973|Publicerad: 2024-03-27
Öppna jämförelser 2023 – Social- barn och ungdomsvård