Vårt arbete med hbtqi-frågor

Socialstyrelsen ska bidra till att hbtqi-personer har samma förutsättningar som andra att uppnå en god hälsa och få en jämlik vård och omsorg. Den som arbetar inom vård och omsorg behöver ha kompetens om hbtqi-personers livsvillkor för att kunna ge ett gott bemötande och kunskapsbaserade insatser.

Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. Socialstyrelsen ska bidra till att hbtqi-personer har samma förutsättningar som andra att uppnå en god hälsa och få en jämlik vård och omsorg.

I Socialstyrelsens strategiska arbete ingår nu även personer med intersexvariation. Vid hänvisning till redan publicerat kunskapsunderlag eller rapporter som inte inkluderar personer med intersexvariation används dock begreppet hbtq-personer.

Strategisk myndighet i nationell strategi och handlingsplan

Socialstyrelsen är en av elva strategiska myndigheter som ingår i regeringens nationella strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

I regeringens handlingsplan från 2021 utpekas Socialstyrelsen som särskilt ansvarig för målområdet Hälsa, vård och sociala tjänster (tillsammans med Folkhälsomyndigheten) och området Äldre hbtqi-personer.

Regeringens nationella handlingsplan för hbtqi-personer

Äldre hbtqi-personers möte med vård och omsorg

Befolkningen i Sverige blir allt äldre. Dagens äldre har vuxit upp i ett samhälle där det inte har varit möjligt att leva öppet som hbtqi-person. De senaste årtiondena har situationen för hbtqi-personer i Sverige förändrats, med ökad tillgång till rättigheter på både det sociala och juridiska området. Trots det visar bland annat en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort, att hbtqi-personer känner oro inför framtida vård och omsorg.

Kommunal vård och omsorg för äldre hbtqi-personer

En god och jämlik vård och omsorg bygger på kunskap. För att äldre personer ska ha ett värdigt liv och må så bra som möjligt, är det därför viktigt att äldreomsorgens medarbetare har rätt kompetens och ser varje individs behov. För att belysa frågan och bidra till att hbtqi-kompetensen ökar bland personalen, arbetar Socialstyrelsen under 2024 med att ta fram kunskapsstöd för olika yrkesgrupper inom den kommunala hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Tillstånd som påverkar könsutvecklingen, DSD

Socialstyrelsen har haft flera uppdrag kopplat till vården av personer med intersexvaritaion. Inom vården används samlingsnamnet ”Disorders of Sex Development” (DSD) eller ”Differences in Sex Development”. Dessa innefattar ett tjugotal medfödda tillstånd där könsutvecklingen inte är entydigt i förhållande till kön när det gäller kromosomer, könskörtlar eller könsorgan.

Tillstånd som påverkar könsutvecklingen

Vård och behandling av personer med könsdysfori

Socialstyrelsen har ett regeringsuppdrag som handlar om att stödja de professioner som möter personer med könsdysfori.

Senast uppdaterad:
Publicerad: